x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 22 de arestati intr-o zi in Spania

22 de arestati intr-o zi in Spania

de Costin Anghel    |    29 Aug 2005   •   00:00
22 de arestati intr-o zi in Spania

Autoritatile spaniole au dezmembrat o retea infractionala compusa din mai mult de douazeci de oameni. Majoritatea sunt romani. Infractorii falsificau carti de credit si obtineau 5.000-6.000 de euro in fiecare zi, devalizand conturi bancare.

Politia Nationala spaniola si ofiterii Mossos d’Esquadra, Politia regiunii autonome Catalunia, au facut o actiune fulger la 23 august. Dupa o ancheta ce a durat aproape doi ani. Bilantul: 7 romani bagati in zeghe si inca vreo 15 cu mandate de arestare emise pe numele lor. Conform presei spaniole, politistii au descins in mai multe locatii din Catalunia si Valencia si au arestat 22 de infractori romani. Romanii sunt acuzati de falsificare de moneda si documente, furturi din banci si bancomate precum si jafuri cu folosirea fortei. Romanii erau organizati in patru celule infractionale.

PREFERAU AMERICANII. La conferinta de presa organizata dupa inchierea arestarilor, Jordi Olle, purtatorul de cuvant al Mossos d’Esquadra, si Caesar Canalis, ofiterul de presa al Politiei Nationale spaniole au declarat ca membrii retelei foloseau 5.000 de carti de credit falsificate, majoritatea apartinand unor cetateni americani. Cu ajutorul cardurilor romanii furau in fiecare noapte intre 3.000 si 6.000 de euro. La fiecare actiune infractorii foloseau intre 30 si 60 de carduri falsificate. Suma totala obtinuta de romani in urma actiunilor "de noapte" nu a putut fi inca stabilita. Modul de lucru al hotilor este unul deosebit, conform politistilor. Romanii falsificau cardurile folosind informatii cumparate de pe Internet de catre alte bande ce actioneaza in Statele Unite ale Americii. Ei preferau acest mod de actiune pentru a fi siguri ca nu vor fi depistati de autoritatile spaniole.

SCHIMBURI LA MICA INTELEGERE. Politistii ii suspecteaza pe membrii retelei si de vanzarea pe Internet a unor informatii "culese" prin metode specific infractionale din bancomatele spaniole. Practic, romanii vindeau pe Internet coduri PIN si informatii necesare falsificarii unor carti de credit spaniole. "Ei incercau astfel sa ingreuneze munca politiei", a declarat Jordi Olle In urma investigatiilor, ofiterii au concluzionat ca gruparea infractionala nu are o structura ierarhica, dar ar putea avea tentacule in ori ce parte a lumii. "Altfel nu se explica cum de au obtinut atat de multe date si coduri PIN si sa aiba beneficii atat de mari", a adaugat purtatorul de cuvant.

BAIETII CU CARDURILE. Majoritatea romanilor au varste cuprinse intre 20 si 51 de ani. In evidenta, spun politistii, iese Valentin Antoni S., poreclit Toni. Omul este cunoscut ca un expert in computere si mai ales in falsificarea cardurilor bancare de ori ce fel. Toni nu este la prima vizita in arestul Politiei Spaniole. In trecut, autoritatile i-au descoperit un laborator in care "meseriasul" falsifica carti de identitate, pasapoarte, permise de conducere precum si alte tipuri de acte oficiale. Pe Valentin Antoni politistii l-au gasit tot intr-un laborator ilegal, in Valencia. Alaturi de el au mai fost arestati 11 oameni. Cei doisprezece infractori sunt banuiti ca s-ar ocupa cu prostitutia, usurarea de bani a conationalilor romani si de folosirea fortei pentru obtinerea unor taxe de protectie. Dupa ce au efectuat mai multe cercetari ofiterii au descoperit ca, membrii gruparii trimiteau banii luati din bancomate altor complici din Spania, Canada, Romania, Brazilia, Bulgaria sau Germania. O alta destinatie a banilor era mersul la cumparaturi. Infractorii cumparau diverse aparate electronice sau computere pe care le revindeau apoi in alte tari.

PRIN FEBRUARIE LA BANCOMATE
Infractorii au intrat in vizorul politistilor in luna februarie a anului trecut. Atunci, ofiterii au arestat in Lleida un grup de romani acuzat ca a instalat dispozitive sofisticate de copiere a datelor de pe carduri, in bancomate. Cu ajutorul dispozitivelor ei aflau codul PIN al cardurilor si datele acestora apoi le clonau. Ancheta ce-i viza pe romanii arestati a continuat si la putin timp, politistii au arestat alti doi romani, presupusi membri ai primei celule infractionale. Cei doi aveau "sediul lucrativ" la Palau-Solitá i Plegamans (Barcelona). Principala lor ocupatie era clonarea cartilor de credit cu ajutorul informatiilor si codurilor PIN pe care le primeau pe Internet. Autoritatile ii suspecteaza de obtinerea a peste 150.000 de euro in urma activitatilor infractionale.
×
Subiecte în articol: diaspora romani spaniole