x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 26 de ani de la explozia de la Cernobîl. Reactorul avariat va fi acoperit de un nou sarcofag de oţel

26 de ani de la explozia de la Cernobîl. Reactorul avariat va fi acoperit de un nou sarcofag de oţel

26 Apr 2012   •   12:07
26 de ani de la explozia de la Cernobîl. Reactorul avariat va fi acoperit de un nou sarcofag de oţel

Presedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, s-a angajat sa construiasca pana in 2015 un sarcofag de otel, mai sigur decat cel existent, peste reactorul nuclear care a explodat in urma cu 26 de ani, la Cernobil.

Adapostul, care va cantari 20.000, va fi montat in 2015, data la care specialistii cred ca se va putea demonta in siguranta adpaostul deja existent si curata deseurile radioactive pe care le contine.

La 26 aprilie 1986, un reactor nuclear de la centrala din Cernobil a explodat, acoperind o buna parte din emisfera nordica a planetei cu un nor radioactiv. Norul a afectat, in special, parti din Ucraina, Belarus si vestul Rusiei, sute de mii de oameni fiind nevoiti sa se mute din zona.

Guvernul sovietic a taraganat, initial, procedurile de evacuare, incercand sa minimalizeze problema. De asemenea, militarilor care au venit sa curete zona nu li s-a zis la ce pericol se expun, multi dintre ei avand si acum probleme serioase de sanatate ca urmare a operatiunilor de acum 26 de ani.

Reactorul fisurat a fost acoperit la acea vreme de un sarcofag de beton, insa in ultimii ani constructia da semne de avarii, iar nivelul radiatiilor este in crestere.

Ianukovici a declarat intr-un discurs recent ca doua milioane de oameni au avut de suferit in urma accidentului, fiind obligatia statului de a-i proteja.

"Accidentul de la Cernobil ramane proaspat in memoria noastra si inca mai produce suferinta. De aceea trebuie sa continuam sa luam masuri de siguranta", a spus Ianukovici.

Discursul presedintelui a nemultumit, insa, victimele ramase in viata de la Cernobil. Doua mii dintre ele s-au adunat in fata Parlamentului pentru a protesta fata de nivelul scazut al compensatiilor de care beneficiaza.

Noul adapost a inceput sa fie construit deja la 200 de metri distanta de reactor. Pamantul pe care se ridica constructia a fost adus acolo dintr-un loc necontaminat, peste el turnandu-se beton, pentru a minimaliza efectele radiatiilor.

×
Subiecte în articol: cernobil sarcofag otel cernobil