Un parlamentar iranian a anunțat că a pus o recompensă de trei milioane de dolari pe capul celui mai puternic om al planetei, liderul american, Donald Trump. „Vom oferi trei milioane de dolari, cash, oricui îl omoară pe Trump”, le-a declarat colegilor din parlament deputatul Ahmad Hamzeh, care a precizat că banii provin de la alegătorii săi din regiunea Kerman, provincia natală a generalului Qassem Soleimani, ucis recent de o dronă americană.
Într-un discurs provocator rostit în Parlamentul de la Teheran, Hamzeh a jurat că moartea lui Soleimani se va dovedi mult mai sângeroasă pentru Statele Unite decât dacă generalul iranian, considerat al doilea cel mai puternic om din Iran după ayatolahul Ali Khamenei, ar fi rămas în viață. Până acum, răzbunarea Teheranului pentru asasinarea omului său forte nu a impresionat pe nimeni, rezumându-se la un atac cu rachete asupra a două baze americane din Irak, în care nu au existat victime. Hamzeh, citat de „Daily Mail”, a criticat apoi cu vehemență pretextul folosit de administrația Trump pentru uciderea lui Soleimani, după ce Casa Albă și-a motivat „raidul preventiv” lansat pentru neutralizarea generalului, argumentând că liderul militar iranian ar fi pus la cale mai multe acțiuni ce ar fi urmat să se soldeze cu moartea unor cetățeni americani. „Vor fi de acum înainte ambasadele voastre din regiune în siguranță? Dacă ambasadele voastre complotează să ne ucidă oameni nevinovați, suntem îndreptățiți să le distrugem?”, i-a întrebat retoric pe americani deputatul iranian, care și-a continuat tirada: „Centrele și bazele voastre militare din regiune sunt plasate cu intenții bune sau doar pentru a lovi alte națiuni? Ni se permite să vă distrugem toate bazele în atacuri preventive?”. Referindu-se apoi la Acordul Nuclear Internațional, din care Trump a retras unilateral SUA, în 2018, Hamzeh a precizat: „Dacă am fi avut astăzi arme nucleare, am fi fost imuni la amenințări (…) Ar fi trebuit să ne trecem pe agendă producerea de rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să transporte focoase neconvenționale. Este dreptul nostru firesc”. Trump a scos SUA din Acordul Nuclear internațional semnat, în 2015, de către Iran, SUA, Franța, Germania, Rusia, China și Marea Britanie, acuzându-l pe predecesorul său de la Casa Albă, Barack Obama, promotorul acestui tratat, că a încheiat „cea mai proastă înțelegere din istorie”. Trump susține că acordul a fost negociat astfel încât să permită Teheranului să-și continue programul de rachete capabile să transporte ogive nucleare și, în același timp, nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu. Mai mult, spune Trump, după expirarea acordului, Iranul își va putea relua activitatea nucleară, atașând ogive neconvenționale pe rachetele pe care continuă să le dezvolte. Rapoarte ale Departamentului Apărării și Departamentului de Stat al SUA aveau să confirme, în ultimele luni, faptul că Iranul este cea mai mare forță din Orientul Mijlociu, în materie de rachete.
Frustrare iraniană
Reacția vehementă a politicianului iranian exprimă o parte din frustrările existente în Parlamentul de la Teheran față de răspunsul considerat „inconsistent”, oferit americanilor după asasinarea lui Soleimani. Mai mult, reacția sugerează crearea unui puternic curent politic, în favoarea retragerii Iranului din Acordul Nuclear.
„Vom oferi trei milioane de dolari, cash, oricui îl omoară pe Trump”.
Ahmad Hamzeh, deputat iranian