x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 470 de oameni au murit de frig în Europa

470 de oameni au murit de frig în Europa

08 Feb 2012   •   07:13
470 de oameni au murit de frig în Europa

Bilantul victimelor valului de frig, care pare ca va persista in Europa cel putin pana saptamana viitoare, a ajuns la 470 de morti, relateaza AFP.

In Ucraina, un pensionar in varsta de 62 de ani a decedat din cauza lipsei de ingrijiri medicale, ambulanta chemata fiind imobilizata in zapada, a anuntat site-ul Korrespondent.net.Temperaturile in aceasta tara vor scadea pana la minus 30 de grade Celsius la sfarsitul saptamanii, potrivit serviciilor meteorologice. In Ucraina, cel putin 136 de persoane au murit din cauza frigului, incepand din 27 ianuarie. Numarul deceselor inregistrate in Polonia din cauza hipotermiei a ajuns deja la 68, sase persoane murind in ultimele 24 de ore, a anuntat politia. Majoritatea celor care au decedat din cauza frigului sunt persoane fara adapost. Dar valul de frig a facut victime si in randul celor care au locuinte, provocand mii de incendii si intoxicatii cu monoxid de carbon, cauzate de sobe defecte.

In Lituania s-au inegistrat 23 de morti, in Letonia zece, iar in Estonia unul. In Cehia, un barbat in varsta de 44 de ani a murit de frig intr-o cabana de la periferia Pragai, numarul deceselor ajungand la 24, potrivit agentiei CTK, citata de realitatea.net. In Slovacia au fost numarati trei morti, iar in Republica Moldova unul.

In Romania, unde bilantul oficial anunta marti 38 de morti, scoli din 11 judete si din Bucuresti au fost inchise din cauza frigului si ninsorilor. Mai multe trenuri au fost anulate, iar circulatia a fost oprita pe aproximativ 40 de drumuri nationale. In Bulgaria, de la sfarsitul lui ianuarie s-au inregistrat 16 decese.

In Ungaria, o femeie a murit marti la Bordany (sud), din cauza unei scurgeri de monoxid de carbon. Bilantul valului de frig in aceasta tara este de 13 morti. Un frig siberian urmeaza sa afecteze tara pana la sfarsitul saptamanii.

In Bosnia, o batrana a fost gasita marti moarta in zapada, intr-un sat de langa Mostar (sud), iar politia a anuntat decesul unui barbat in varsta de aproximativ 50 de ani, gasit acoperit de zapada pe marginea unui drum, langa Travnik (centru). Astfel numarul total al deceselor in Balcani se ridica la 20, dintre care zece in Serbia, cinci in Bosnia, trei in Croatia si cate unul in Muntenegru si Macedonia.

In Serbia, situatia este tot mai critica din cauza ninsorilor, care continua sa cada. Zeci de mii de persoane sunt blocate in sate izolate, la fel ca in Croatia si Bosnia. Belgradul urmeaza sa intervina cu spargatoare de gheata pe Dunare. In aceasta saptamana, in Balcani sunt asteptate temperaturi de pana la minus 25 de grade Celsius.

In Italia, bilantul valului de frig si ninsorilor, care au inceput in urma cu o saptamana in nord si s-au extins ulterior in restul tarii, a atins marti 40 de morti. Temperaturile cele mai coborate au fost inregistrate in nord, cu minus 25 de grade la Marcesina, pe malurile Lacului Garde. In Grecia, o britanica rezidenta pe Insula Symi din Marea Egee s-a inecat intr-un torent alimentat de ploi torentiale. O octogenara decedase, deja, duminica seara, in inundatiile din Peloponez (vest), iar doi imigranti clandestini au murit saptamana trecuta incercand sa traverseze frontiera, venind din Turcia.

In Austria a nins pe intregul teritoriu al tarii, zona de est si capitala, Viena, fiind ocolite anterior de ninsori. Bilantul este de patru morti. Ninsoarea a perturbat traficul rutier in est si a provocat intarzieri pe aeroportul din Viena.

In Germania, frigul a ucis o septuagenara, gasita moarta in Saxonia Inferioara (nord), inghetata langa masina sa. Cu o zi inainte, un barbat in varsta de 68 de ani a fost gasit mort in casa, care nu era incalzita. Bilantul se ridica la cel putin patru morti, potrivit presei.

In Franta, unde bilantul este de sase morti, estul tarii ramane sub avertizare cod portocaliu de ger. Temandu-se de eventuale intreruperi ale energiei electrice, autoritatile au lansat un apel la o utilizare mai redusa a aparatelor de incalzire.

In Olanda, temperaturile au scazut in nordul tarii pana la minus 18,9 grade Celsius. Un barbat in varsta de 55 de ani a murit sambata la Rijpwetering (vest), dupa ce a cazut in apa, in urma ruperii stratului de gheata, potrivit politiei locale.

Intemperiile care, sub forma de ninsoare, ploi torentiale sau grindina, s-au extins de cealalta parte a Mediteranei, in Africa de Nord, s-au soldat deja cu 28 de morti in Algeria, de vineri, numeroase cazuri fiind inregistrate in urma unor intoxicari cu gaze sau accidente rutiere.

×