x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 48 de grade la umbră, peste 700 de morți. Căldură mortală, în India

48 de grade la umbră, peste 700 de morți. Căldură mortală, în India

26 Mai 2015   •   22:54
48 de grade la umbră, peste 700 de morți. Căldură mortală, în India

Termometrele s-au „blocat” în India, de cinci zile indicând peste 40 de grade Celsius în timpul zilei. Recordul a fost înregistrat luni, când s-a ajuns la 48 de grade. Cele mai afectate de caniculă sunt două state din sud, Andhra Pradesh și Telangana, unde peste de 700 de oameni au murit de cald. Căldura extremă este cauzată de lipsa precipitațiilor și de vântul care suflă ca dinspre un cuptor, după ce a traversat câmpiile din centrul țării.
Experții spun că temperaturile ridicate nu justifică un nu-măr atât de mare de victime, dar umezeala din multe zone a înră¬utățit situația. Căldura va mai dura circa o săptămână, când sunt așteptate ploile musonice.

Comisariatul pentru situații de urgență din statul Andhra Pradesh, unde au murit 551 de oameni, a cerut ONG-urilor și organizațiilor guvernamentale să deschidă tabere pentru distribuirea apei, în toate orașele.

- Doar o treime din populația de 1,2 miliarde de oameni a Indiei are acces la electricitate.
- l Autoritățile au avertizat populația să rămână în casă, dar o parte dintre cei omorâți de căldură nici nu aveau case.
- „Majoritatea victimelor s-au aflat în plin soare, aveau peste 50 de ani și erau muncitori”, scrie BBC.
- Magazine și mall-uri sunt folosite ca adăposturi.
- În capitala statului West Bengal, circulația taxiurilor fără aer condiționat a fost interzisă timp de cinci ore, în jurul prânzului, după ce doi șoferi au făcut atac vascular cerebral, din cauza căldurii.

 

×