Poliţia sud-africană a confiscat 49 de telefoane portabile agenţilor săi care le utilizaseră pentru a-l fotografia pe atletul paralimpic Oscar Pistorius după arestarea acestuia pentru că şi-a ucis iubita în februarie, a anunţat Ministerul Poliţiei marţi.
Telefoanele - patru aparate oficiale şi 45 private - au fost reţinute după o săptămână de la crima comisă în ziua Sfântului Valentin.
Aparatele 'fac parte dintre probe în cadrul unor eventuale proceduri disciplinare interne în poliţia sud-africană', a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului Zweli Mnisi.
Telefoanele au fost confiscate la postul de poliţie din Pretoria, unde Oscar Pistorius a fost transportat după arestare.
'Această acţiune era necesară după ce s-a aflat că fotografiile au fost făcute de o persoană cunoscută care fusese arestată în timp ce acest individ era transportat între tribunal şi comisariatul poliţiei', a declarat ministrul poliţiei, Nathi Mthethwa, unei interpelări în Parlament.
Mnisi a confirmat că această personalitate neidentificată era Oscar Pistorius.
Numărul poliţiştilor implicaţi nu a fost dezvăluit.
Amatorismul poliţiei sud-africane a fost denunţat în acest dosar şi s-a transformat în ridicol în timpul audierilor în urma cărora atletul paralimpic şi-a obţinut eliberarea pe cauţiune.
Inspectorul principal de poliţie Hilton Botha a declarat cotidianului Johannesburg The Star că presa locală oferise sume mari de bani poliţiştilor pentru fotografii în exclusivitate. El a fost revocat ulterior şi s-a retras din poliţie.
Un ziar străin a oferit 458.000 de ranzi (38.500 de euro) pentru o fotografie a uşii toaletei prin care Pistorius şi-a împuşcat prietena, Reeva Steenkamp, cu patru gloanţe de 9 mm. Presa locală i-a oferit între 5.000 şi 10.000 de ranzi (420-840 de euro) pentru clişeele sportivului aflat după gratii, potrivit lui.
Atletul afirmă că a tras din eroare asupra Reevei Steenkamp, un top-model de 30 de ani, pe care ar fi luat-o drept intrus. Parchetul susţine că ar fi un omor cu premeditare.
Având ambele picioare amputate după ce s-a născut, Oscar Pistorius (26 ani) a făcut multe pentru recunoaşterea sportului paralimpic, devenind mândria Africii de Sud înaintea dramei. Termenul următor pentru prezentarea în justiţie este 4 iunie.