x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 50.000 de oameni protestează la Cairo, în Piaţa Tahrir, împotriva puterii militare

50.000 de oameni protestează la Cairo, în Piaţa Tahrir, împotriva puterii militare

18 Noi 2011   •   12:51
50.000 de oameni protestează la Cairo, în Piaţa Tahrir, împotriva puterii militare

Zeci de mii de manifestanti s-au adunat in Piata Tahrir din Cairo pentru a solicita ca armata sa transfere rapid puterea unui guvern civil, relateaza Ria Novosti.

La noua luni de la alungarea de la putere a lui Hosni Mubarak, Egiptul continua sa fie condus de un guvern militar pe care multi egipteni nu si-l doresc. Data transferului de putere catre un cabinet civil inca nu a fost stabilita.

Apelul la aceasta manifestatie a fost lansat miercuri de principala miscare de opozitie, grupul islamist Fratii Musulmani, dupa decizia guvernului, care gestioneaza tara sub tutela armatei, de a-si continua proiectul de redactare a unei "declaratii de principii fundamentale ale Constitutiei".

Reclamata initial de gruparile liberale si laice, aceasta carta ar putea limita marja de manevra a comisiei care va fi insarcinata cu redactarea viitoarei legi fundamentale. Membrii acestei comisii vor fi alesi de urmatorul parlament, in care islamistii, forta de opozitie cea mai structurata din tara, spera sa obtina majoritatea.

Daca partidele politice si guvernul nu reusesc sa rezolve disputa asupra articolelor prin care armata va fi protejata si va fi mandatata sa poata trece peste deciziile Parlamentului, ceea ce inseamna ca poate sfida si un guvern ales, alegerile parlamentare din 28 noiembrie ar putea fi subminate, scrie Reuters.

Protestatarii au sosit in capitala din diverse colturi ale tarii, purtand steaguri si cantand imnul national. "Am venit cu autobuzul din Delta. Am fost chemati si am venit sa aratam ca refuzam domnia armatei si sustinem conducerea civila a tarii", a spus Mohamed Ali, un membru au partidului Salafi Al-Asalah.

Piata Tahrir este emblematica pentru revolta care a provocat caderea presedintelui Hosni Mubarak la 11 februarie.

×