x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2023   •   13:19
Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi
Sursa foto: Hepta

UPDATE: Bilanţul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria a depășit 11.200 de morţi. Salvatorii încă încearcă să salveze supraviețuitorii prinși sub dărâmături, în ger, în timp ce Erdogan anunță că merge în zona cea mai afectată de cutremur.

Oficialii și medicii au declarat că 8.574 de persoane au murit în Turcia și 2.662 în Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de luni, ridicând totalul la 11.236, relatează AFP.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat în zona cea mai afectată de cutremur, conform agențiilor de presă. Acesta urmează să viziteze Kahramanmaras și Hatay, precum și Pazarcik, eipcentrul cutremurului.

Mulți și-au exprimat furia față de aparenta lipsă de acțiune a guvernului, unii oameni susținând că ajutoarele nu au ajuns încă la ei.

O femeie, Arzu Dedeoglu, a declarat pentru BBC, în Numune din Iskenderun, sudul Turciei, că cele două nepoate ale sale au rămas blocate sub dărâmături și că de o zi nu a sosit niciun ajutor.

"Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare?", a întrebat un alt supraviețuitor din orașul Antakya din sudul țării, Melek, în vârstă de 64 de ani.

UPDATE 2

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 9.487 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN.

 În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 6.957 de morți, iar alte peste 38.000 de persoane au fost declarate rănite, a declarat miercuri ministrul mediului din această țară, Murat Kurum, în timpul unei ședințe televizate.

În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost raportate ca fiind ucise atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli.

Agențiile umanitare și salvatorii spun că bilanțul morților este posibil să crească în continuare, multe persoane fiind încă prinse sub dărâmături.

UPDATE 1

Peste 8.700 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria în urma cutremurului de luni, anunță BBC.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 6.234 de morți, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.

Este dificil de verificat numărul din Siria, dar presa de stat din țară afirmă că aproximativ 2.500 de persoane au fost ucise.

Grupul de salvare Căștile Albe, care operează în zona controlată de rebeli, afirmă că bilanțul morților a crescut la peste 1.280 de persoane.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Bilanțul victimelor cutremurului devastator din sudul Turciei și Siriei a crescut la peste 7.800 de morți, în timp ce salvatorii lucrau contra cronometru, în condiții de iarnă aspră, pentru a scoate supraviețuitorii dintre dărâmăturile clădirilor prăbușite, scrie Reuters.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență în 10 provincii. Dar locuitorii din mai multe orașe turcești afectate și-au exprimat furia și disperarea față de ceea ce au spus că a fost un răspuns lent și inadecvat din partea autorităților la cel mai mortal cutremur care a lovit Turcia din 1999 încoace.

"Nu există nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic", a declarat Murat Alinak, a cărui casă din Malatya s-a prăbușit și ale cărui rude sunt date dispărute. "Ce să fac, unde să mă duc?".

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de luni, urmat câteva ore mai târziu de un al doilea cutremur aproape la fel de puternic, a dărâmat mii de clădiri, inclusiv spitale, școli și blocuri de apartamente, a rănit zeci de mii de persoane și a lăsat nenumărate persoane fără adăpost în Turcia și în nordul Siriei.

Echipele de salvare s-au străduit să ajungă în unele dintre cele mai afectate zone, fiind reținute de drumurile distruse, de vremea nefavorabilă și de lipsa resurselor și a echipamentelor grele. Unele zone au rămas fără combustibil și electricitate.

Având la îndemână puține ajutoare imediate, locuitorii au scotocit printre dărâmături, uneori chiar și fără unelte de bază, într-o căutare disperată de supraviețuitori.

Oficialii din domeniul ajutorului și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la situația din Siria, deja afectată de o criză umanitară după aproape 12 ani de război civil.

Erdogan a declarat 10 provincii turcești zonă calamitată și a impus o stare de urgență pentru trei luni care va permite guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende drepturile și libertățile.

Guvernul va deschide hoteluri în centrul turistic Antalya pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a declarat Erdogan, care se va confrunta cu alegeri naționale peste trei luni.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 5.894 de morți, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay. Peste 34.000 de persoane au fost rănite. În Siria, bilanțul a fost de cel puțin 1.932 de morți, potrivit guvernului și unui serviciu de salvare din nord-vestul țării, controlat de insurgenți.

Autoritățile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanță de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, și 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud.

Autoritățile siriene au raportat decese până în sudul Hama, la aproximativ 250 km de epicentru.

"Este acum o cursă contra cronometru", a declarat la Geneva directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață scad".

În Antakya, capitala provinciei Hatay, care se învecinează cu Siria, echipele de salvare erau rare, iar locuitorii au scotocit singuri printre dărâmături. Oamenii au solicitat căști, ciocane, răngi și frânghii.

O femeie în vârstă de 54 de ani, pe nume Gulumser, a fost scoasă în viață dintr-o clădire de opt etaje la 32 de ore după cutremur.

O altă femeie a strigat apoi la salvatori: "Tatăl meu era chiar în spatele camerei în care se afla ea. Vă rog, salvați-l".

Peste 12.000 de membri ai personalului turc de căutare și salvare lucrează în zonele afectate, alături de 9.000 de soldați. Peste 70 de țări au oferit echipe de salvare și alte ajutoare.

Însă amploarea dezastrului este descurajantă. "Zona este enormă. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a declarat Johannes Gust, de la serviciul de pompieri și salvare din Germania, în timp ce încărca echipamente într-un camion pe aeroportul din Adana.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului și că 20.426 de persoane au fost rănite.

Două echipe ale Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, cu câte 80 de persoane fiecare și 12 câini, urmează să ajungă miercuri dimineață în Turcia și să se îndrepte spre provincia Adiyaman din sud-estul țării, pentru a se concentra pe căutarea și salvarea în mediul urban.

Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat reporterilor de la Geneva că seismul "este posibil să fi ucis mii de copii".

Refugiații sirieni din nord-vestul Siriei și din Turcia se numără printre cele mai vulnerabile persoane afectate, a declarat Elder.

În orașul sirian Hama, Abdallah al Dahan a declarat că marți aveau loc înmormântări pentru mai multe familii.

"Este o scenă terifiantă în toate sensurile", a declarat Dahan, contactat telefonic. "În toată viața mea nu am văzut așa ceva, în ciuda a tot ceea ce ni s-a întâmplat".

Moscheile și-au deschis porțile pentru familiile ale căror case au fost avariate.

Agenția siriană de știri de stat SANA a declarat că cel puțin 812 persoane au fost ucise în provinciile controlate de guvern Alep, Latakia, Hama, Idlib și Tartous.

Cel puțin 1.120 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, iar bilanțul este de așteptat să "crească dramatic", a declarat echipa de salvare Căștile Albe. "Echipele noastre depun multe eforturi, dar nu reușesc să răspundă la catastrofă și la numărul mare de clădiri prăbușite", a declarat șeful grupului, Raed al-Saleh.

Un oficial umanitar al ONU în Siria a declarat că lipsa de combustibil și vremea aspră au creat obstacole.

"Infrastructura este avariată, drumurile pe care obișnuiam să le folosim pentru munca umanitară sunt deteriorate", a declarat coordonatorul rezident al ONU, El-Mostafa Benlamlih, pentru Reuters din Damasc.

În Malatya, Turcia, localnicii fără echipament specializat și nici măcar mănuși au încercat să scotocească printre resturile caselor dărâmate de forța cutremurului. "Nepoții socrilor mei sunt acolo. Suntem aici de două zile. Suntem devastați", a declarat Sabiha Alinak. "Unde este statul? Îi implorăm. Lăsați-ne pe noi să o facem, îi putem salva. O putem face cu mijloacele noastre".

romani cutremur Turcia

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: victime turcia stare de urgenta