x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost arestat un suspect-cheie în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaya. Vezi cine e

A fost arestat un suspect-cheie în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaya. Vezi cine e

24 Aug 2011   •   10:39
A fost arestat un suspect-cheie în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaya. Vezi cine e

La cinci ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya, politistii rusi l-au arestat pe Dmitry Pavlyuchenkov, despre care cred ca este organizatorul operatiunii criminale, informeaza Der Spiegel.

Colonelul Pavlyuchenkov este un politist pensionar si a fost audiat, initial, ca martor. Procurorii il acuza, acum, ca a fost platit de o persoana, a carei identitate ramane inca necunoscuta, pentru a o lichida pe Anna Politkovskaya. Pavlyuchenkov l-a angajat pe presupusul criminal, Rustam Makhmudov, punandu-i la dispozitie si arma crimei (un pistol cu amortizor). Makhmudov a fost arestat la sfarsitul lunii mai a.c., in Cecenia.

In 7 octombrie 2006, Anna Politkovskaya a fost gasita moarta prin impuscare, in liftul blocului in care locuia. Ea a fost o cunoscuta jurnalista, scriitoare, militanta pentru drepturile omului, care s-a opus deschis razboiului purtat de Rusia in Cecenia si a fost un critic constant al politicilor premierului Vladimir Putin – pe atunci presedinte al Rusiei. Din aceasta cauza si considerand trecutul lui Putin de fost ofiter de contraspionaj KGB, s-a speculat intens pe seama implicarii liderului de la Kremlin in asasinarea jurnalistei incomode.

Un alt fost ofiter de politie, impreuna cu doi dintre fratii lui Makhmudov, acuzati de complicitate, au fost achitati initial din lipsa de probe, in urma cu doi ani. Dar Curtea Suprema a Rusiei a anulat sentinta si a returnat cazul la Procuratura, solicitand continuarea investigatiilor.

×