x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost dezlegat unul dintre cele mai mari MISTERE: De ce a fost construit ansamblul STONEHENGE

A fost dezlegat unul dintre cele mai mari MISTERE: De ce a fost construit ansamblul STONEHENGE

24 Iun 2012   •   09:38
A fost dezlegat unul dintre cele mai mari MISTERE: De ce a fost construit ansamblul STONEHENGE

Ansamblul Stonehenge a fost construit pentru a unifica triburile razboinice din estul si vestul Britaniei, pietrele utilizate care provin din sudul Angliei si din vestul Tarii Galilor reprezentand comunitati diferite, afirma cercetatorii din cadrul Stonehenge Riverside Project (SRP).

Cercetarile arheologice la Stonehenge dureaza de peste zece ani, specialistii respingand teoriile potrivit carora ansamblul ar fi fost influentat de Egiptul Antic. Oamenii de stiinta nu au fost de acord ca monumentul ar fi fost un observator preistoric sau un templu sau un loc al vindecarii.

"Cand a fost construit ansamblul Stonehenge au aparut primele indicii ale unei culturi ce cuprindea intreaga insula - din Orkney pana pe coasta de sud era acelasi stil la case, la ceramica si la alte materiale. Uniformizarea era foarte diferita de regionalismul precedentelor secole. Constructia ansamblului a insemnat un alt nivel de cooperare. Stonehenge a reprezentat un efort masiv si a fost nevoie de sute de persoane pentru a transporta pietrele pe distante mari pentru a le modela si ridica. Efortul construirii Stonehenge a insemnat unificare", a spus profesorul Mike Parker Pearson.

Zona in care este construit Stonehenge are o semnificatie deosebita pentru britanicii preistorici deoarece formeaza o axa intre rasaritul soarelui in timpul solstitiului de vara si rasaritul soarelui in timpul solstitiului de iarna. "La Stonehenge exista 8 monumente care se aliniaza la solstitiu, un numar neegalat de niciun alt sit istoric. Poate au considerat acest loc centrul lumii", a spus Mike Parker Pearson.

×
Subiecte în articol: pietre stonehenge solstitiu trib