Potrivit mai multor arhive secrete, cateva puse la dispozitia opiniei publice chiar de catre FSB (urmasul KGB), invazia nazista a fost pe placul multor rusi. Acestia i-au vazut pe soldatii germani drept “cruciati crestini in lupta cu necredinciosii comunisti'.
Studierea documentelor secrete, facuta sub coordonarea profesorului Boris Kovalyov, de la Universitatea din Novgorod, a scos la iveala faptul ca soldatii germani au redeschis in nord-vestul tarii cel putin 470 de biserici pe care Stalin, ateul-sef de la Moscova, pusese lacatul.
De asemenea, profesori, ziaristi, medici, primari, chiar politisti din zonele cucerite de Werhrmacht la inceputul celui de-al doilea razboi mondial au acceptat de bunavoie sa mearga in Germania, pentru a cunoaste modul de viata al “dusmanilor'.
Este adevarat, a existat si reversul medaliei, arhivele studiate scotand la iveala faptul ca, in schimbul redeschiderii bisericilor, preotii i-au pus pe tava batalioanelor mortii SS pe oficialii comunisti, evrei si membrii grupurilor de partizani.