x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit fostul premier islamist turc, Necmettin Erbakan

A murit fostul premier islamist turc, Necmettin Erbakan

27 Feb 2011   •   14:19

Necmettin Erbakan, primul premier al unui Guvern islamist din istoria Turciei şi fost mentor al actualului premier, Recep Tayyip Eredogan, a decedat duminică, la vârstă de 84 de ani, a anunţat unul dintre adjuncţii acestuia, citat de AFP. "Turcia a pierdut una dintre cele mai mari personalităţi ale sale", a declarat adjunctul lui Erbakan, Oguzhan Asilturk, pentru postul de televiziune NTV.

Necmettin Erbakan, care conducea micul Partid al Fericirii (Saadet), a fost spitalizat la Ankara, la începutul lui ianuarie, cu o infecţie, potrivit NTV. Fostul premier părea considerabil de slăbit şi se deplasa în scaunul cu rotile.

Lider istoric al mişcării islamiste din Turcia, Necmettin Erbakan a devenit premier în cadrul unui Guvern de coaliţie, în 1996, fiind constrâns, un an mai târziu, să demisioneze, sub presiunea armatei, gardianul valorilor laice ale ţării.

În ianuarie 1998, Curtea Constituţională a interzis formaţiunea sa, Partidul Prosperităţii (Refah), pe motiv că aducea atingere caracterului laic, decăzându-l din drepturile civice.

În 2002, Erbakan a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, o sancţiune comutată în arest la domiciliu, pentru falsificarea de documente în cadrul unui proces privind deturnări de fonduri în cadrul Refah. Erbakan a fost mentorul actualului premier, Recep Tayyip Erdogan, care respinge, în prezent, trecutul său islamist, afirmând că apără "democraţia conservatoare", împreună cu formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

×