x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit primul model transsexual de succes din istorie

A murit primul model transsexual de succes din istorie

29 Dec 2021   •   16:00
A murit primul model transsexual de succes din istorie

A murit primul model transsexual de succes din istorie. April Ashley avea 86 de ani.

George Jamieson - numele său real - s-a născut pe 29 aprilie 1935 în Liverpool. A fost unul dintre primii cetățeni britanici care a suferit o operație de schimbare de sex, după cum a relatat ziarul The Guardian, care i-a anunțat decesul.

În 2012, regina Elisabeta i-a acordat modelului și actriței Medalia Ordinului Imperiului Britanic, cea mai înaltă distincție din Marea Britanie, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor persoanelor transgender.

Comunitatea transsexuală i-a adus un omagiu.

Boy George a scris un mesaj de condoleanțe pe Twitter, în timp ce activistul pentru drepturile Lgbtq+ Peter Tatchell a numit-o „eroină".

Activistul și actorul Jake Graf a scris pe rețelele de socializare: „Un adevărat pionier al comunității trans a plecat dintre noi. April Ashley a fost definiția grației și a umilinței, în ciuda faptului că a luptat din greu toată viața pentru locul ei în societate. O adevărată regină".

Crescut în Liverpool, fiu al unui tată catolic și al unei mame protestante, alături de alți cinci frați, George Jamieson, s-a înrolat în Marina Comercială, din care a fost lăsat la vatră la scurt timp.

În cartea sa de memorii, Ashley povestește experiența sa traumatizantă din marină. El vorbește despre faptul că a fost violat de colegul său de cameră, ceea ce i-a provocat afecțiuni fizice și psihologice de neșters.

După încercări repetate de sinucidere și o perioadă petrecută într-un centru, s-a mutat la Paris în 1957, unde a cântat la clubul de noapte „Le Carrousel", celebru pentru spectacolele sale de travesti.

La vârsta de 25 de ani, după ce a strâns bani, a mers la Casablanca, în Maroc, pentru a se supune unei operații de schimbare de sex. Întoarsă la Londra sub numele de April Ashley, cariera ei de model a luat avânt: a început să pozeze și a fost fotografiată de cele mai mari nume din modă la acea vreme, precum Brian Duffey, Richard Dormer și Terence Donovan.

Apogeul succesului a fost o copertă Vogue realizată de fotograful David Bailey și un rol principal în filmul Astronauți cu forța (1962, Road to Hong Kong) cu Bob Hope, Bing Crosby și Joan Collins.

Cariera sa de model a fost întreruptă brusc în 1961, când Sunday People a dezvăluit că era transsexuală, generând un scandal de proporții.

În 1963 s-a căsătorit cu aristocratul Arthur Cameron Corbett în Gibraltar. Căsătoria a fost anulată în 1970.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: transexual