x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Ronnie Biggs, unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri ai lumii

A murit Ronnie Biggs, unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri ai lumii

18 Dec 2013   •   18:43
A murit Ronnie Biggs, unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri ai lumii

Unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri din lume, Ronnie Biggs, care s-a numărat printre autorii celebrului jaf din 1963 asupra trenului poştal Glasgow-Londra, a decedat miercuri la vârsta de 84 de ani, relatează presa internaţională.

Ronnie Biggs — care a intrat în legendă după ce evadat şi a reuşit să se ascundă timp de 36 de ani — a efectuat doar opt ani de închisoare. A fost eliberat în 2009 din cauza stării precare de sănătate, deplasându-se într-un scaun cu rotile. Şi-a petrecut ultimii ani într-un azil de bătrâni din nordul Londrei. Ultima sa apariţie publică a avut loc la înmormântarea, în martie, a lui Bruce Reynolds, creierul jafului din 1963.

Ronnie Biggs a făcut parte dintr-o faimoasă bandă, care, în noaptea de 7 spre 8 august 1963, a reuşit să oprească un convoi feroviar folosindu-se de sistemul de semnalizare. După ce l-au rănit grav pe mecanic, bandiţii au furat 120 de saci cu bani în valoare de 2,6 milioane de lire sterline, sumă care azi ar fi în jur de 54 milioane de euro. Acest jaf a inspirat mai multe cărţi şi filme poliţiste.

Condamnat la 30 de ani de închisoare, Ronnie Biggs a reuşit să evadeze, plecând mai întâi la Paris, unde a făcut o operaţie plastică şi şi-a schimbat înfăţişarea. Apoi s-a ascuns temporar în Belgia, Franţa, Australia şi Brazilia.

În 2001, a revenit în cele din urmă în Marea Britanie, bolnav şi ruinat, încercând să caute un medic care l-ar fi ajutat, dar a fost prins şi trimis la închisoare. A fost eliberat opt ani mai târziu, din motive de sănătate.

În august anul trecut, la 50 de ani de la marele jaf din tren şi când el împlinea 84 de ani, Ronnie Biggs a spus:: “În caz că mă întrebaţi dacă regret că am făcut parte din gaşcă, răspunsul meu este nu”. (S.Stancu)

×
Subiecte în articol: ronnie biggs