x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Russell Means, actorul din "Ultimul mohican"

A murit Russell Means, actorul din "Ultimul mohican"

24 Oct 2012   •   11:39
A murit Russell Means, actorul din "Ultimul mohican"
Sursa foto: MARK LEFFINGWELL/AFP

Actorul Russell Means, cunoscut pentru rolul Chingachgook din pelicula ”Ultimul mohican” (1992), a murit luni, la vârsta de 72 de ani, la ferma sa din Dakota de Sud, scrie BBC News.

Means a fost un luptător pentru drepturile indienilor sioux și un membru al American Indian Movement. Actorul suferea de cancer la gât și a refuzat tratamentul medicamentos, preferând tratamente tradiționale indiene.

"Russell Means, tată şi soţ, merge în prezent alături de strămoşii noştri. A început această călătorie spre lumea spiritelor la ora locală 04.44, odată cu apariţia Luceafărului de dimineaţă, la ferma lui din Porcupine", a scris familia într-un comunicat postat pe site-ul actorului.

Într-o notă scrisă cu două zile înainte de a muri, Means îşi îndemna fanii să îşi dedice o parte din timpul lor "eliberării şi libertăţii pentru poporul (său) Lakota, pentru toate populaţiile indigene şi, de fapt, pentru toţi oamenii".

Russell Means şi-a început cariera ca actor în 1992, cu rolul şefului de trib Chingachgook din filmul "Ultimul Mohican", în care a jucat alături de britanicul Daniel Day-Lewis. Means s-a remarcat apoi în alte câteva pelicule notabile, precum "Născuţi asasini/ Natural Born Killers" şi "Călători pe Pământul Făgăduinţei/ Into the West". Russell Means a asigurat vocea personajului Powhatan din celebrul lungmetraj de animaţie "Pocahontas" produs de studiourile Disney.



×
Subiecte în articol: russel means a murit ultimul mohican