x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Suleyman Demirel, fostul preşedinte al Turciei

A murit Suleyman Demirel, fostul preşedinte al Turciei

17 Iun 2015   •   08:32
A murit Suleyman Demirel, fostul preşedinte al Turciei
Sursa foto: Foto: aksam.com.tr

Fostul preşedinte turc Suleyman Demirel, îndepărtat de la putere în două rânduri de către militari pe când era premier, a decedat miercuri dimineaţa la vârsta de 90 de ani.

Demirel, care a fost premier în şapte rânduri din anii '60 şi până în anii '90 şi preşedinte în perioada 1993-2000, a decedat la Spitalul Guven, la Ankara, unde a fost internat în urma unei infecţii respiratorii, a declarat un oficial de la spital pentru Reuters, citată de Antena 3.


Născut într-o familie de agricultori, în provincia Isparta, în noiembrie 1924, Demirel era inginer civil, potrivit unei biografii guvernamentale oficiale. El a ajuns prima dată la putere în urma alegerilor generale organizate la cinci după puciul din 1960, ca lider al Partidului Justiţiei (AP).

Cunoscut şi ca "Baba" sau "Tata" în rândul susţinătorilor săi agricultori din centrul Turciei, el s-a aflat la putere într-o perioadă de coaliţii instabile în această ţară membră NATO, o perioadă care a încetat după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), fondat de către actualul preşedinte President Tayyip Erdogan, a ajuns la putere în 2002.

Turcia se confruntă în prezent cu o revenire la politica de coaliţie, după ce AKP a pierdut majoritatea în alegerile de la 7 iunie, marcând un eşec major pentru un partid care a transformat ţara într-una dintre primele 20 de economii din lume.

×
Subiecte în articol: Suleyman Demirel deces turcia presedinte