x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe LIVE TEXT. A patra zi de război în Ucraina. Putin lansează amenințarea nucleară. UE își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești

LIVE TEXT. A patra zi de război în Ucraina. Putin lansează amenințarea nucleară. UE își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești

27 Feb 2022   •   08:21
LIVE TEXT. A patra zi de război în Ucraina. Putin lansează amenințarea nucleară. UE își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești
Sursa foto: Hepta

A patra zi de război în Ucraina a debutat cu două explozii majore care s-au produs, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la o bază aeriană situată la sud de oraşul Kiev, iar autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră.

UPDATE 21.50 Aproape 100.000 de ucraineni au fost mobilizați în două zile a anunțat Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni.  50.000 rezerviști și 50.000 de voluntari pentru Forțele de Apărare Teritorială.

UPDATE 21.40 Atacuri la Herson 

 

 

 

UPDATE 21.38 Alarma aeriana la Sumi

Update 20.50 Jitomir. Coloana a armatei Federației Ruse distrusa de o drona ucraineană

 

 

Update 20.45 O nouă alertă de raid aerian în Kiev

Update 20.40 Forte proaspete spre Kiev!!. Filmate azi. Printre soldati si ceceni

 

 

Update 20.30 Orașul Berdiansk de lângă Mariopol a fost ocupat forțele ruse.

Update 20.10 Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE.

Update 19.32 O nouă alertă de raid aerian în Kiev

UPDATE 19,30 Operațiunea Z: forțele speciale cecene în zona operațiunii speciale din Ucraina

 

 

UPDATE 19.00 Uniunea Europeană își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Decizia implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești. Măsura se închide și pentru avioanele private ale oligarhilor.

Update 18.50 Ministerul rus al Apărării: De la începutul operațiunii militare, forțele ruse au lovit 1.067 de infrastructură militară din Ucraina, inclusiv 27 de posturi de comandă și centre de comunicații, 38 de sisteme de apărare aeriană S-300, Buk M-1 și Osa și 56 de stații radar. .

Inclusiv astăzi, 7 sisteme de rachete antiaeriene au fost distruse, inclusiv un S-300 lângă Kramatorsk. 3 drone de atac „Bayraktar TB-2” au fost doborâte lângă Cernigov.

De la începutul operațiunii, au fost distruse 254 de tancuri și alte vehicule blindate, 31 de aeronave la sol, 46 de lansatoare de rachete multiple, 103 piese de artilerie de câmp și mortiere.

Update 18.35 Alertă de raid aerian în Kiev

Update 18.30 Informații despre invazia rusă

Cernihiv astăzi

Ocupatorii nu încetează să bombardeze.
Au fost afectate case și policlinica stomatologică pediatrică. 16 persoane au fost rănite. Starea victimelor este în curs de clarificare.

Salvatorii ajută oamenii și elimină consecințele.

 

 

UPDATE 18.25 Orașul Jitomir lovit de rachete. 

 

 

UPDATE 18.18 Informare din partea reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov:


Gruparea de trupe a Republicii Populare Lugansk, cu sprijinul de foc din partea Forțelor Armate ale Federației Ruse, a avansat cu 56 de kilometri și dezvoltă rapid ofensiva. Unitățile forțelor armate ale Republicii Populare Donețk au avansat încă 3 kilometri în direcția PETROVSKOE și completează înfrângerea rezervelor grupului operațional-tactic Vostok. S-a stabilit controlul asupra așezărilor ANADOL și ANDREEVKA. În SEVERODONETSK, regiunea Lugansk, ucrainienii, incearcă să-si oprească unitățile în retragere ale Forțelor Armate și să le oblige să continue rezistența. Detașamente naționaliste au ucis 4 ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei.

Refugiații sosesc din teritoriile Republicii Populare Lugansk ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei. În prezent, la Lugansk au ajuns peste 300 de familii, care primesc toată asistența necesară. În MARIUPOL, detașamentele de asalt ale organizatiei „Sectorul din dreapta” sosite din regiunea Lviv terorizează civilii. Naționaliștii isi  plasează vehicule blindate și artileria în zone rezidențiale, folosind populația locală drept „scut uman”. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, in incercarea de a stopa  ofensiva grupului de trupe ale Forțelor Armate Ruse, au început utilizarea masivă a muniției umplute cu fosfor în suburbiile Kievului, lângă aerodromul GOSTOMEL. Ei folosesc obuze de 122 mm pentru obuziere D-30 și rachete pentru instalațiile BM-21 „Grad”, încă de producție sovietică. Utilizarea acestor muniții este interzisă de cel de-al treilea protocol al Convenției ONU privind armele inumane din 1980.

Update 18.05 „Conversația cu Alexandru Lukașenko a fost foarte substanțială. Nu vreau rachete, avioane și elicoptere care zboară din Belarus în Ucraina. Nu vreau ca trupe să intre în Ucraina din Belarus. Și m-a asigurat de asta”, Volodimir Zelensky.

UPDATE 17.40 România va oferi asistență militară și umanitară Ucrainei:
- muniție,
- veste antiglonț,
- căști,
- combustibil,
- Echipament medical,
- medicamente.

Țara este, de asemenea, pregătită să trateze ucrainenii răniți în spitalele sale militare.

Mulțumesc, vecini! Nu vom uita asta!

UPDATE 17.10 Orașul Volnovakha, regiunea Donețk, este în pragul unei catastrofe umanitare. „Armata rusă bombardează orașul pentru a doua zi la rând, nivelându-l până la pământ. Casele private și blocurile de apartamente, infrastructura și un spital au fost grav avariate de bombardamentele ocupanților (un obuz rus a lovit departamentul de otolaringologie. și clinica de îngrijire a maternității). Oamenii stau tot timpul în subsoluri. Orașul este de fapt blocat de inamic: este imposibil să evacuezi populația sau chiar să aduci oamenilor pâine și apă. Nu există curent electric și nu există posibilitatea de a-l reface". Pavlo Kyrylenko a postat pe Telegram șeful Administrației Regionale de Stat și Administrației Militare-Civile Donețk.

Update 16.40 Artileria ucraineană a distrus complet așa-numitul Grup V al armatei ruse în orașul Bucha, regiunea Kiev. "La abordările de la Kiev, în orașul Bucha, au fost distruse peste 100 de unități de echipamente inamice. Slavă armatei noastre!" Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale și Protecției Informațiilor din Ucraina a postat pe Telegram.

UPDATE 15.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook în care spune că în urma discuției avute cu Alexandr Lukașenco, ambii au convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu rușii fără condiții prealabile la granița ucraineano-belorusă, în zona râului Pripyat.

UPDATE 15.30 Putin a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear în alertă ridicată după „anunțurile agresive ale țărilor NATO”, potrivit Interfax.

„Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere forțele de descurajare ale Armatei Ruse (arsenalul nuclear – n.red.) în stare de alertă ridicată”, a spus Putin.

Update 14.30 Militarii ucraineni au recâștigat controlul deplin asupra Harkivului, orașul este curățat de ocupanți. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale Harkov, Oleg Sinegubov

UPDATE 12.30 Orașul Irpin de lângă Kiev a fost recucerit de armata ucraineană de la trupele ruse. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Alexander Markushin.

UPDATE 12.00 Irpen. Bombardamente acum

 

 

 

 

UPDATE 11.40 Sumi, după lupte

 

 

UPDATE 11.30 Batalia pentru Irpen. Acum

 

 

UPDATE 11.00  Okhtyrka, regiunea Sumy, 27 februarie

Salvatorii de la Serviciul de Stat de Urgență și voluntari desfășoară o operațiune de urgență pentru salvarea oamenilor și scoaterea eliberarea cadavrelor dintre dărâmături.

 

UPDATE 10.50 Atacuri la Kiev

 

 

UPDATE 10.40 Ceea ce fac ocupanții ruși în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și alte orașe și orașe atrage un tribunal internațional. Declarația lui Volodymyr Zelensky

Zelensky 12

UPDATE 10.20 ilmări cu lupte de stradă pentru Harkov ale unităților ucrainene.

 

 

Update 10.15 Cladire din Bucha - periferie Kiev - lovită de o rachetă lansată de trupele ruse

 

 

UPDATE 10.10 Rezultatul unui atac asupra aerodromului din Ivano-Frankivsk, unde MiG-29 ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse și avariate

 

 

Oficial ucrainean: Rușii au intrat în Harkov

Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citați de BBC.

Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au "pătruns în oraș".

Harkov

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării.

Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului.

"Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă".

 

 

Duminică dimineață în Kiev este calm - viceprimarul orașului

În ciuda avertismentelor de aseară, potrivit cărora Kievul va suferi un atac cu rachete rusești, acesta nu a avut loc - deși au avut loc explozii chiar în afara orașului. La 7:30 situația în oraș era calmă, spune viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk.

Autoritățile au declarat că un atac rusesc a lovit un depozit de petrol din Vasylkiv, un oraș aflat la sud de Kiev, unde se află și o bază aeriană militară. Incendiul de acolo continuă să facă ravagii, iar oficialii i-au avertizat pe locuitorii din împrejurimi, precum și pe cei din Kiev, să își închidă ferestrele pentru a se feri de fumul chimic.

Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a declarat în această dimineață că situația din oraș rămâne calmă și sub controlul forțelor ucrainene.

El a precizat totuși că au avut loc ciocniri cu grupuri de sabotori ruși în Kiev în cursul nopții, dar nu a oferit detalii.

Nova Kakhovka a căzut în mâinile rușilor

Trupele ruse ocupă acum Nova Kahovka, un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu apă, anunță BBC.

Primarul orașului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

Analiștii au remarcat că înaintarea Rusiei dinspre sud a fost una dintre cele mai reușite de până acum, forțele rusești amenințând Kherson, Mykolaiv și Melitopol.

Un băiat de șase ani a fost ucis în schimbul de focuri de armă de la Kiev

CNN anunță că un băiat de șase ani a fost ucis în focuri de armă încrucișate în vestul Kievului în această noapte. El ar fi cea mai tânără victimă a războiului de până acum.

Mai multe alte persoane au fost, de asemenea, rănite în confruntările din Kiev. CNN a citat un raporrt al spitalului Okhmatdyt din oraș.

Explozii majore la o bază militară situată la sud de Kiev

Două explozii majore s-au produs, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la o bază aeriană situată la sud de oraşul Kiev, iar autorităţile ucrainene cred că armata rusă a atacat cu rachete balistice sau de croazieră.

Exploziile s-au produs în localitatea Vasilkov, situată la circa 30 de kilometri sud de Kiev. În această zonă există un aeroport militar şi depozite de carburant, informează CNN.

Anton Gherascenko, un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, potrivit agenţiei Ukrinform, că armata rusă probabil a atacat cu rachete de croazieră sau balistice Baza aeriană de la Vasilkov.

Surse locale citate de cotidianul The Kyiv Post au confirmat că armata rusă a atacat rezervoarele de carburant din Vasilkov. "Este o catastrofă ecologică", a comentat cotidianul The Kyiv Post, prezentând, prin Twitter, imagini ale incendiului de amploare de la depozitele de carburant.

La periferia Kievului continuă confruntările militare între trupele ruse şi serviciile de securitate ucrainene. "Noaptea va fi din nou dificilă. Militarii ruşi încearcă din nou să pătrundă în Kiev", a declarat primarul Vitaly Klitschko, citat de cotidianul Le Monde.

Harkov: O bătrână a fost ucisă după un atac de artilerie, o conductă de gaze a fost lovită

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina afirmă că o femeie în vârstă a fost ucisă și 24 de persoane au trebuit să fie salvate după ce artileria rusă a lovit o clădire de nouă etaje din Harkov, în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță Sky News.

Atacul a distrus peretele portant al scării și scările dintre etajele doi și șapte.

Au fost avariate apartamentele de la etajele patru, cinci și șase, a adăugat serviciul.

Aproximativ 60 de persoane s-au ascuns în subsol de bombardament și niciuna dintre ele nu a fost rănită.

Autoritățile ucrainiene au mai anunțat că forțele ruse au aruncat în aer o conductă de gaz în Harkov.

Harkov 2

Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor a declarat că explozia ar putea provoca o "catastrofă ecologică".

Locuitorii orașului au fost sfătuiți să își acopere ferestrele cu pânză umedă sau tifon și să bea multe lichide.

Procurorul suprem al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că forțele ruse nu au reușit să cucerească Harkovul, unde a avut loc o luptă crâncenă.

×
Subiecte în articol: Ucraina kiev harkov Volodimir Zelensky