x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A şasea tentativă de lansare a navetei Endeavour va avea loc mâine seară

A şasea tentativă de lansare a navetei Endeavour va avea loc mâine seară

14 Iul 2009   •   00:00
A şasea tentativă de lansare a navetei Endeavour va avea loc mâine seară
Sursa foto: John Raoux/AP

Miercuri seară va avea loc a şasea tentativă de lansare a navetei Endeavour spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ieri, NASA a fost obligată să amâne pentru a cincea oară lansarea, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.



Este vorba de a cincea amânare în decursul unei luni, informează AFP, citată de Mediafax. Pe 13 şi pe 17 iunie, responsabilii NASA au anulat lansarea navetei Endeavour, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi, din cauza unor scurgeri de hidrogen la nivelul rezervorului extern. Alte trei tentative de lansare au avut loc sâmbătă, duminică şi luni.

"Din nou, naveta şi echipajul erau pregătiţi pentru lansare, dar condiţiile meteorologice nu au fost favorabile, pentru că în jurul zonei de lansare, pe o rază de 36 de kilometri, a izbucnit o furtună cu fulgere puternice, iar aceste elemente fac imposibilă lansarea unei navete", i-a comunicat Pete Nickolenko, directorul misiunii de lansare, lui Mark Polansky, comandantul navetei.

Următoarea tentativă de lansare va avea loc miercuri, la ora locală 18.03 (22.03 GMT). O altă fereastră de lansare va fi deschisă joi, dar aceasta va fi ultima de care NASA va putea să beneficieze fără a se suprapune peste lansarea modulului rusesc Progress, care aprovizionează Staţia Spaţială Internaţională cu alimente, combustibili şi echipamente.

Duminică, Mike Moses, responsabilul acestei misiuni NASA, a declarat că este totuşi posibilă o negociere cu specialiştii ruşi, în vederea prelungirii acestei ferestre de lansare pentru Endeavour. Mike Moses a explicat că această opţiune este acceptabilă pentru agenţia spaţială rusă, dar NASA se vede astfel forţată să renunţe la cea de-a cincea ieşire pe orbită, prevăzută în timpul acestei misiuni.

Dacă naveta va rămâne la sol miercuri şi joi, următoarea fereastră de lansare pentru Endeavour se va deschide pe 26 iulie.

O amânare de 48 de ore le oferă inginerilor americani posibilitatea de a înlocui, marţi, un strat de protecţie, parţial dezlipit, de pe unul din micile motoare de manevră pe orbită a navetei. Acest strat protector împiedică ploaia să intre în motoare, atunci când naveta se află pe rampa de lansare. Apa pătrunsă în aceste motoare îngheaţă pe orbită şi îngreunează manevrele spaţiale, în special procedura de conectare a navetei la ISS.

Previziunile meteorologice pentru marţi sunt similare celor de luni, a declarat Scott McCormick, un meteorolog de la baza militară americană din Cape Canaveral (Florida), unde se află rampa de lansare.

Pentru miercuri, previziunile meteorologice par să fie considerabil mai bune, cu 60% şanse de apariţie a unor condiţii favorabile. În schimb, joi, vremea se va înrăutăţi din nou, iar şansele de apariţie a condiţiilor favorabile vor scădea la 40%.

Condiţiile meteorologice au afectat ultimele trei tentative de lansare a navetei Endeavour. Pe timpul verii, vremea din Florida este adeseori instabilă în cursul după-amiezii, cu furtuni violente şi ploi torenţiale, care afectează adeseori calendarul lansărilor navetelor americane.

Misiunea navetei Endeavour este programată să dureze 16 zile şi are ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo, ale cărui două module presurizate au fost amplasate, în 2008, la bordul ISS alături de laboratorul european Columbus.

Astronauţii vor instala o platformă permanentă de 1,9 tone în interiorul laboratorului Kibo, pe care vor fi efectuate viitoarele experimente în vid. O paletă în care vor fi instalate diverse cutii care sunt folosite la experimentele în vid va fi ataşată laboratorului Kibo şi detaşată la sfârşitul misiunii, pentru a fi readusă pe Terra, la bordul navetei Endeavour.

În afara acestor sarcini, astronauţii vor executa şi alte operaţiuni, precum schimbarea a şase baterii amplasate pe unul dintre elementele (P6) Staţiei. Misiunea prevede cinci ieşiri în spaţiu cu o durată totală de 32,5 ore, ce vor fi îndeplinite de echipe alcătuite din câte doi astronauţi.

În afară de misiunea de asamblare şi de întreţinere tehnică, naveta Endeavour are ca scop şi aducerea unui nou astronaut la bordul ISS, americanul Tim Kopra urmând să îl înlocuiască pe japonezul Koichi Wakata, care va trebui să aştepte încă o lună înainte de revenirea pe Pământ.

După misiunea Endeavour, NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia au participat 16 ţări. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe lansare navetei endeavour