Abdicarea regelui Juan Carlos al Spaniei în favoarea fiului său, prinţul Felipe, anunţată luni de şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a fost precedată de abdicarea altor monarhi europeni, precum Beatrix a Olandei şi Albert al II-lea al Belgiei, ambele decizii survenind în anul 2013, informează EFE.
Este vorba de o decizie neobişnuită în rândul familiilor regale europene. Prima abdicare din secolul trecut, cea a ţarului Nicolai al II-lea, şi renunţarea fratelui său, Marele Duce Mihail al Rusiei, au survenit odată cu izbucnirea Revoluţiei ruse de la 1917. Un an mai târziu, în noiembrie 1918, a abdicat Wilhelm al II-lea al Germaniei după înfrângerea din primul război mondial (1914-1918) şi care s-a exilat în Olanda.
În septembrie 1922, regele Constantin I al Greciei a cedat coroana prinţului moştenitor, care a domnit sub numele de George al II-lea.
În Marea Britanie, abdicarea regelui Eduard al VIII-lea, în decembrie 1936, l-a adus pe tron pe George al VI-lea, tatăl actualei suverane britanice, regina Elisabeta a II-a.
Regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, decedat la Roma, la 28 februarie 1941, renunţase cu puţin timp înainte la drepturile sale monarhice în favoarea celui de-al treilea fiu al său, Juan de Bourbon, la 15 ianuarie 1941. Însă acesta din urmă n-a apucat niciodată să domnească şi, în 1977, a renunţat la drepturile de succesiune la tron în favoarea fiului său, actualul rege al Spaniei, Juan Carlos I.
În mai 1946, regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, a renunţat în favoarea fiului său, prinţ de Piemont, care s-a urcat pe tron sub numele de Umberto al II-lea.
În România, unde a domnit dinastia Hohenzollern-Sigmaringen între 1866 şi decembrie 1947, ultimul rege a fost Mihai I, obligat să abdice de către comuniştii susţinuţi de ruşi. Mihai I ajunsese pe tron după abdicarea tatălui său, Carol al II-lea.
Regele Leopold al III-lea al Belgiei a abdicat în favoarea fiului său, Baudouin I, care i-a succedat la tron în 1951. În 1990, Baudouin I şi-a anunţat decizia de a abdica pentru o zi, din convingeri etice, mai degrabă decât să semneze o lege adoptată de guvern prin care se legaliza avortul.
Ultima abdicare din secolul al XX-lea a avut loc în Luxemburg, când prinţul Henri de Nassau a devenit rege după abdicarea tatălui său, Marele Duce Jean, la 6 octombrie 2000.
În Olanda, abdicarea este aproape o cutumă, remarcă EFE, care aminteşte că prinţul Willem-Alexander a devenit noul rege al ţărilor de Jos, la 30 aprilie 2013, după ce, în ianuarie acelaşi an, regina Beatrix a anunţat că va renunţa la tron. Şi regina Beatrix a devenit regină, în 1980, după abdicarea reginei de atunci, Juliana, care la rândul ei fusese încoronată după abdicarea reginei Wilhelmina, în 1948.
În fine, Albert al II-lea al Belgiei a renunţat la tron la 21 iulie 2013, după 20 de ani de domnie, fiind succedat de fiul său Philippe.