x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A380: Utimul dintre superjumbo-uri a fost predat noului proprietar

A380: Utimul dintre superjumbo-uri a fost predat noului proprietar

16 Dec 2021   •   11:00
A380: Utimul dintre superjumbo-uri a fost predat noului proprietar

Ultimul Airbus A380 construit vreodată va fi predat joi noilor săi proprietari, transportatorul Emirates, cu sediul în Dubai, relatează BBC. Este un moment de referință, pentru că gigantul cerului va continua să zboare, dar viitorul său pe termen lung rămâne incert.

Emirates, care deține aproximativ jumătate din flota A380, se pare că va continua să folosească avionul pentru mulți ani de acum încolo.

Însă mai multe alte companii aeriene au încetat să îl mai folosească în timpul pandemiei, iar unele aparate au fost deja casate.

A380 este cel mai mare avion de pasageri din lume. În configurația standard, acesta transportă 545 de pasageri - deși, în teorie, poate transporta 853.

Colosul cu două etaje are patru motoare, o anvergură a aripilor de 80 de metri și o greutate maximă la decolare de 560 de tone. Este, de asemenea, foarte complex - conținând aproximativ 530 km de cabluri.

Cu toate acestea, potrivit lui Alex Scerri, un fost căpitan al A380, este remarcabil de ușor de pilotat. "Airbus a reușit să construiască A380 astfel încât să se simtă ca un avion mult mai mic, precum A320", spune el. "Este remarcabil de agil și chiar nu se simte ca un avion de 600 de tone".

Proiectul a fost conceput la începutul anilor 1990. A380 trebuia să fie un simbol al măiestriei industriale europene, o navă amiral pentru flota Airbus care să depășească jumbo-ul 747 de la Boeing.

La acea vreme, se presupunea pe scară largă că marile centre aeroportuare din întreaga lume vor deveni din ce în ce mai aglomerate pe măsură ce orașele se vor dezvolta și traficul aerian se va înmulți. Acest lucru ar fi creat o piață pentru avioane foarte mari, care să poată transporta mai mulți pasageri fără a crește numărul de zboruri.

Cu toate acestea, în momentul în care A380 a efectuat primul zbor comercial, în 2007, semințele dispariției sale fuseseră deja semănate.

În timp ce inginerii de la Airbus se străduiau să lanseze superjumbo-ul pe piață, Boeing comercializa versiuni cu rază lungă de acțiune ale economicului său bimotor 777 - și dezvolta modelul 787 Dreamliner.

787 a fost un proiect care a profitat la maximum de progresele înregistrate în tehnologia motoarelor, precum și în domeniul materialelor compozite și al aerodinamicii. Rezultatul a fost o aeronavă mult mai eficientă decât modelele anterioare, care consuma mai puțin combustibil și, prin urmare, era mai ieftin de utilizat.

Împreună cu Airbus A350, lansat câțiva ani mai târziu, a schimbat forma pieței.

În loc să folosească avioane gigantice pentru a transporta un număr mare de persoane între aeroporturi "hub", înainte de a le plasa pe zboruri de legătură către alte destinații, companiile aeriene puteau acum să zboare cu avioane mai mici pe rute directe mai puțin aglomerate între orașe mai mici.

În comparație cu aceste noi modele, avionul cu patru motoare A380 era scump la cumpărare și costisitor în exploatare.

Airbus a construit doar 251 de A380, iar programul a avut dificultăți în a atinge pragul de rentabilitate - ca să nu mai vorbim de recuperarea celor peste 25 de miliarde de dolari investiți în el.

Deși poate că a fost un eșec comercial pentru Airbus, superjumbo-ul a fost în mod clar un succes pentru clientul său principal.

Emirates l-a folosit pentru a crea o rețea globală de rute de mare densitate, pe distanțe lungi, centrată pe baza sa din Dubai. Acest lucru a ajutat-o să devină una dintre cele mai mari companii aeriene din lume.

Ce se va întâmpla cu avioanele nefolosite? În teorie, acestea ar putea zbura timp de zeci de ani. Dar, potrivit Ascend by Cirium, piața second-hand pentru astfel de aeronave mari este "mică spre inexistentă".

Prin urmare, este probabil ca mai multe avioane A380 să ajungă pur și simplu la fier vechi, după cele șapte care au fost deja trimise, după câte se pare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: a380