x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abdullah Abdullah: SUA nu vor înregistra progrese în Afganistan fără un partener legitim

Abdullah Abdullah: SUA nu vor înregistra progrese în Afganistan fără un partener legitim

26 Oct 2009   •   00:00

Abdullah Abdullah, care îl va înfrunta pe Hamid Karzai în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, la 7 noiembrie, a declarat că Statele Unite nu vor obţine progrese fără un partener "legitim" în această ţară. În acest mod, Abdullah Abdullah a încercat să denunţe bilanţul preşedintelui în exerciţiu, relatează AFP.



"Succesul strategiei americane în Afganistan va depinde de calitatea partenerului vostru, de legitimitatea partenerului vostru", a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe într-un interviu pentru CNN, denunţând "eşecurile actualei administraţii din Afganistan". "Sper că acest al doilea tur, indiferent de momentul când va avea loc, va oferi Statelor Unite şi comunităţii internaţionale un asemenea partener. Nu există nicio îndoială că parteneriatul nu a funcţionat foarte bine în ultimele luni sau ani", a continuat Abdullah. El a adăugat că fără schimbare la cel mai înalt nivel, nu îşi "imaginează vreun succes strategic în Afganistan".

În opinia sa, trupe suplimentare sunt necesare pentru stabilizarea ţării. Dar, după opt ani de război, afirmă el, Afganistanul ar fi trebuit să se afle în situaţia de a cere mai puţine trupe, şi nu mai multe. "Nu suntem în această situaţie. De ce? Din cauza eşecurilor administraţiei actuale din Afganistan", a subliniat el.

Abdullah Abdullah a obţinut, în mod oficial, 30,59 la sută din voturile exprimate la scrutinul de la 20 august. Karzai şi-a dat acordul pentru organizarea unui al doilea tur, în urma invalidării unui număr de peste un milion de buletine de vot, considerate frauduloase, ceea ce l-a adus sub pragul de 50 de procente din voturi.

Acest al doilea tur intervine în contextul în care preşedintele american, Barack Obama, analizează solicitarea comandantului american din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, privind suplimentarea cu aproximativ 40.000 de militari a forţelor care luptă împotriva insurecţiei din ţară. Abdullah a afirmat că preşedintele american ar avea dreptate să nu se grăbească şi să "studieze situaţia într-o perioadă crucială".

"Criteriul de pornire trebuie să fie aflarea faptului dacă avem nevoie de mai mulţi militari în acest stadiu, cum să facem să reducem numărul acestora la final, iar afganii să îşi asume, la sfârşit, responsabilitatea propriei lor securităţi. Oare se va întâmpla acest lucru? Care este foaia de parcurs? Care sunt regulile?", s-a întrebat el, reafirmând că nu vede "un viitor pentru strategie", a declarat el. În pofida tuturor acestor lucruri, "dacă (Hamid) Karzai este ales în cadrul unui proces transparent şi credibil, eu voi fi primul care îl va felicita şi îi va ura noroc în această ţară, de pe băncile opoziţiei", a dat asigurări Abdullah.

×
Subiecte în articol: externe