x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ABERAŢII TRANSNISTRENE - Smirnov confiscă maşinile cu numere moldoveneşti

ABERAŢII TRANSNISTRENE - Smirnov confiscă maşinile cu numere moldoveneşti

de Vitalie Calugareanu    |    24 Mar 2008   •   00:00

În timp ce autorităţile moldovene doar ameninţă că vor interzice circulaţia autoturismelor cu plăcuţe de înmatriculare transnistrene, miliţia subordonată regimului de la Tiraspol a început deja să deposedeze de numerele de înmatriculare automobilele provenite din Republica Moldova. Revoltaţi, proprietarii maşinilor rămase fără numere cer ajutor autorităţilor constituţionale.

În timp ce autorităţile moldovene doar ameninţă că vor interzice circulaţia autoturismelor cu plăcuţe de înmatriculare transnistrene, miliţia subordonată regimului de la Tiraspol a început deja să deposedeze de numerele de înmatriculare automobilele provenite din Republica Moldova. Revoltaţi, proprietarii maşinilor rămase fără numere cer ajutor autorităţilor constituţionale.

 

 

 

HOTĂRÂRE. La sfârşitul anului trecut, Guvernul de la Chişinău a aprobat o hotărâre care interzice ieşirea din Moldova, de la 1 ianuarie 2008, a maşinilor cu plăcuţe transnistrene de înmatriculare. Potrivit aceluiaşi document, de la 1 ianuarie 2009, maşinile înmatriculate în regiunea transnistreană în general nu vor mai avea dreptul să circule pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale. Chişinăul a recurs la această măsură după ce zeci de mii de locuitori ai Republicii Moldova şi-au înmatriculat maşinile aduse din străinătate în Transnistria ca să scape de taxele de devamare prea mari stabilite de Chişinău. Numai că hotărârea respectivă nu a fost publicată în Monitorul Oficial nici până în prezent.

 

Autorităţile separatiste de la Tiraspol nu au ratat însă şansa de a se răzbuna şi au început “vânătoare de maşini moldoveneşti”. Cel mai mult au de suferit locuitorii din satele moldoveneşti de la aşa-zisa frontieră administrativă moldo-transnistreană care circulă cel mai frecvent în regiunea transnistreană.

 

 

 

 

MARTORUL. Petru Casian, consătean cu preşedintele Vladimir Voronin, din satul Corjova, ne-a povestit calvarul prin care a fost nevoit să treacă pentru simplul fapt că şi-a înmatriculat maşina la Chişinău. Ca să poată circula liber în regiunea transnistreană, până acum proprietarii autoturismelor cu numere moldoveneşti erau obligaţi de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol să cumpere, o dată la trei luni, “un talon de import provizoriu”, preţul căruia este de 20-60 de dolari în funcţie de capacitatea motorului. Acum însă, acesta practic nu are nici o valoare, şef peste toate fiind miliţianul peste care dai.

 

 

 

Pentru că nu avea bani să-i dea mită unui miliţian, aşa cum se obişnuieşte în regiunea Transnistreană, Casian a rămas fără plăcuţe de înmatriculare. Miliţianul i-a spus: “Mata trăieşti în Transnistria, înseamnă că trebuie să ai numere transnistrene”. Zadarnic a încercat omul să-i explice miliţianului că, de fapt, Corjova se află sub jurisdicţia constituţională a Moldovei.

 

Casian a solicitat ajutorul unor jurişti din cadrul Asociaţiei PROMO-LEX, care desfăşoară mai multe acţiuni pentru apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. La scurt timp după intervenţia juriştilor, Casian a fost sunat de un viceministru de Interne de la Chişinău, care i-a spus: “Când o să fiu eu preşedinte, o să rezolv eu problemele acestea, dar acum lasă-mă în pace că şi la mine e sărbătoare...”.

 

 

 

BĂTAIE DE JOC. Celor rămaşi fără plăcuţe de înmatriculare li se cere să-şi înmatriculeze din nou maşinile, dar, de data aceasta, în Transnistria. Procedura costă însă, pentru un autoturism cu 5 locuri – 1.000 de euro. “Cine îmi restituie mie banii? Poate să mă apere statul? Sau nu? Ne spun că «Voi sunteţi ai Transnistriei», dar noi nu suntem ai Transnistriei, ci ai Moldovei. Moldova trebuie să ne ajute ori nu? Oare cui să mă plâng?”, ne-a întrebat Casian.

 

 

 

SURPRIZĂ. Acest caz a avut un final fericit datorită implicării juriştilor de la Chişinău. Zilele acestea Casian a fost înştiinţat că va primi, gratuit, plăcuţe noi de înmatriculare de la autorităţile constituţionale. Sute de automobile moldoveneşti au rămas însă fără plăcuţe de înmatriculare numai în ultimele zile, datorită acţiunilor miliţiei transnitrene, o parte din ele fiind chiar confiscate de organele ilegale de la Tiraspol.

×
Subiecte în articol: externe inmatriculare