x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abhazia a deschis al doilea front

Abhazia a deschis al doilea front

de Mihaela Matachita    |    11 Aug 2008   •   00:00
Abhazia a deschis al doilea front

RĂZBOI ÎN CAUCAZ  ●  Forţele georgiene anunţă  retragerea din Osetia de Sud
Forţele ruse şi-au extins ieri bombardamentele-fulger îm­potriva Georgiei, ţintind o uzi­nă de la marginea capitalei Tbilisi, după retragerea trupe­lor georgiene din Ţhinvali, ca­pitala disputatei provincii se­paratiste Osetia de Sud, în timp ce un al doilea front se prefigura la frontiera cu Abha­zia. 



RĂZBOI ÎN CAUCAZ  ●  Forţele georgiene anunţă  retragerea din Osetia de Sud
Forţele ruse şi-au extins ieri bombardamentele-fulger îm­potriva Georgiei, ţintind o uzi­nă de la marginea capitalei Tbilisi, după retragerea trupe­lor georgiene din Ţhinvali, ca­pitala disputatei provincii se­paratiste Osetia de Sud, în timp ce un al doilea front se prefigura la frontiera cu Abha­zia.  

Georgia a anunţat retrage­rea trupelor sale din Osetia de Sud după ce a înre­gis­trat pierderi în cursul masivelor bombardamente ruseşti, după cum a făcut cunoscut şeful Consiliului de Securitate georgian, Ale­xander Lomaia. "Trupele au fost re­trase complet", a precizat, la rîndul său, purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili. Dar trupele ruse de men­ţ­inere a păcii au dezminţit infor­ma­ţia, iar Kremlinul a anunţat că o ve­rifică. Preşedintele georgian, Mihail Sa­akaş­vili, propusese Rusiei un ar­mis­tiţiu, iar retragerea trupelor din teritoriul separatist fusese con­di­ţia impusă de Rusia pentru înce­tarea focului şi începerea negocierilor în vederea soluţionării conflictului.  

Ieri, la prînz, ruşii au preluat controlul asupra capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali, în timp ce Georgia afirma că Rusia a trimis în zona de operaţiuni 10.000 de militari. Avi­oa­ne ruseşti au lansat un raid asupra unei uzine situate la margi­nea capi­talei Tbilisi, a anunţat pur­tătorul de cuvînt al Ministerului de Interne geor­gian, Şota Utiaşvili. Uzina producea avioane Su 25 fo­losite de Georgia în conflict. Georgia a de­clanşat în noaptea de joi spre vineri o ofensivă militară împotriva provinciei sale separatiste Osetia de Sud, susţinută de Moscova. Rusia şi Georgia se confruntă pen­tru preluarea controlului asupra acestei regiuni, indepen­dentă de facto de la destră­marea URSS, în 1991.

BLOCADĂ. La scurt timp du­pă anunţul Georgiei de retragere din Osetia de Sud, Rusia a făcut cu­noscut că vasele sale de război au ajuns la limita apelor teritoriale geor­giene în Marea Neagră şi au insti­tuit o blocadă maritimă. Georgia a acu­zat Rusia că a impus "o blocadă ilegală" şi că a întors din drum mai multe vase cu ajutoare umanitare. Navele militare ruse au sosit în cursul nopţii de sîmbătă spre du­mi­­nică în portul abhaz Ociamcira, aflat la circa 30 de kilometri de graniţa Ab­haziei cu Georgia. Ziua de sîm­bătă a marcat intrarea Abha­ziei, altă regiune georgiană separatistă, în conflict, cu bombardarea unei părţi a defileului Kodori. Auto­rităţile georgiene au acuzat aviaţia rusă pentru bombardamente, dar ab­hazii au declarat că ei au fost au­­to­rii. Se­pa­ratiştii au concentrat forţe în regiunea Zugdidi, iar postul rusesc NTV a relatat că trupe ruseşti suplimentare au ajuns în Ab­hazia, în­dreptîndu-se tot spre Zugdidi.

LUPTE. Un raid rusesc desfă­şurat sîmbătă la Gori s-a soldat cu numeroase victime printre civili, reporterii agenţiilor de presă relatînd că au văzut la faţa locului apartamente în ruine, unele încă arzînd, cadavre, inclusiv de femei şi copii. Oficialii ruşi afirmă că nu au atacat civili, dar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Georgia şi-a atras loviturile ae­rie­ne pentru că a atacat populaţia civilă şi forţele ru­se de menţinere a păcii în Osetia de Sud. Lavrov a avertizat cu noi atacuri. La rîndul său, premierul rus Vladimir Putin, aflat de sîmbătă la Vladi­kavkaz, a acuzat Geor­gia de "genocid complet" şi a spus că aceasta şi-a pierdut dreptul de a guverna Osetia de Sud, indiciu că Rusia, pe al cărei teritoriu de află Osetia de Nord, se pregăteşte să "înghită" şi această provincie georgiană.

PETROLUL. Începînd de vi­neri, aviaţia rusă a survolat spaţiul aerian georgian, bombardînd portul Poti, important pentru livrările de petrol, şi conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, fără însă a se înregistra în­tre­ruperi în livrările de ţiţei prin acest oleoduct. Miza conflictului este independenţa energetică a Europei, ştiut fi­ind că prin zona Caucazului trec im­­portante conducte de petrol şi gaze naturale pentru bătrînul continent. Or, Rusiei îi convine instabilitatea acestei regiuni, demonstrează că Georgia nu ar fi o alternativă seri­oa­să pentru tranzitul de hidrocarburi. Drept reacţie, preşedintele american, George W. Bush, a subliniat că "atacurile au avut loc în re­giuni din Georgia situate departe de zona conflictului din Osetia de Sud", aver­tizînd că acestea "mar­chea­ză o esca­ladare periculoasă a crizei".


Decizii CSAT


România reafirmă necesita­tea respectării suveranităţii şi in­te­grităţii teritoriale ale Geor­giei, iar instituţiile vor fi pregă­tite pentru evacuarea cetăţenilor ro­mâni din Georgia, dacă situa­ţia va impune acest lucru. Acestea sînt concluziile şedinţei de ur­gen­ţă a CSAT care a avut loc sîmbătă seara la Palatul Cotro­ceni. O şe­dinţă de la care s-au re­marcat ab­senţele atît a primului ministru Tăriceanu, aflat încă în vacanţă, cît şi a şefilor SRI şi SIE, George Maior şi Razvan Un­­gureanu, aceştia din urmă fi­ind înlocuiţi de adjuncţii lor. Printr-un comunicat de presă, Administraţia preziden­ţială men­ţionează că evoluţia con­flic­telor îngheţate din zona Cau­ca­­zului şi a bazinului Mării Negre a constituit o preocupare constan­tă a politicii externe a României şi face un apel la toate părţile să în­ce­teze imediat ostili­tăţile, în ve­de­rea creării de con­diţii pentru ne­go­cieri care să garanteze pacea şi stabilitatea în regiune. Preşe­dinţia mai precizează că România se va alătura eforturilor co­muni­tăţii interna­ţio­nale menite a iden­tifica o soluţie politică a crizei din Georgia. (A. Nine)

×
Subiecte în articol: externe georg osetia sud osetia