RĂZBOI ÎN CAUCAZ ● Forţele georgiene anunţă retragerea din Osetia de Sud
Forţele ruse şi-au extins ieri bombardamentele-fulger împotriva
Georgiei, ţintind o uzină de la marginea capitalei Tbilisi, după
retragerea trupelor georgiene din Ţhinvali, capitala disputatei
provincii separatiste Osetia de Sud, în timp ce un al doilea front se
prefigura la frontiera cu Abhazia.
RĂZBOI ÎN CAUCAZ ● Forţele georgiene anunţă retragerea din Osetia de Sud
Forţele ruse şi-au extins ieri bombardamentele-fulger împotriva Georgiei, ţintind o uzină de la marginea capitalei Tbilisi, după retragerea trupelor georgiene din Ţhinvali, capitala disputatei provincii separatiste Osetia de Sud, în timp ce un al doilea front se prefigura la frontiera cu Abhazia.
Georgia a anunţat retragerea trupelor sale din Osetia de Sud după ce a înregistrat pierderi în cursul masivelor bombardamente ruseşti, după cum a făcut cunoscut şeful Consiliului de Securitate georgian, Alexander Lomaia. "Trupele au fost retrase complet", a precizat, la rîndul său, purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili. Dar trupele ruse de menţinere a păcii au dezminţit informaţia, iar Kremlinul a anunţat că o verifică. Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, propusese Rusiei un armistiţiu, iar retragerea trupelor din teritoriul separatist fusese condiţia impusă de Rusia pentru încetarea focului şi începerea negocierilor în vederea soluţionării conflictului.
Ieri, la prînz, ruşii au preluat controlul asupra capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali, în timp ce Georgia afirma că Rusia a trimis în zona de operaţiuni 10.000 de militari. Avioane ruseşti au lansat un raid asupra unei uzine situate la marginea capitalei Tbilisi, a anunţat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne georgian, Şota Utiaşvili. Uzina producea avioane Su 25 folosite de Georgia în conflict. Georgia a declanşat în noaptea de joi spre vineri o ofensivă militară împotriva provinciei sale separatiste Osetia de Sud, susţinută de Moscova. Rusia şi Georgia se confruntă pentru preluarea controlului asupra acestei regiuni, independentă de facto de la destrămarea URSS, în 1991.
BLOCADĂ. La scurt timp după anunţul Georgiei de retragere din Osetia de Sud, Rusia a făcut cunoscut că vasele sale de război au ajuns la limita apelor teritoriale georgiene în Marea Neagră şi au instituit o blocadă maritimă. Georgia a acuzat Rusia că a impus "o blocadă ilegală" şi că a întors din drum mai multe vase cu ajutoare umanitare. Navele militare ruse au sosit în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică în portul abhaz Ociamcira, aflat la circa 30 de kilometri de graniţa Abhaziei cu Georgia. Ziua de sîmbătă a marcat intrarea Abhaziei, altă regiune georgiană separatistă, în conflict, cu bombardarea unei părţi a defileului Kodori. Autorităţile georgiene au acuzat aviaţia rusă pentru bombardamente, dar abhazii au declarat că ei au fost autorii. Separatiştii au concentrat forţe în regiunea Zugdidi, iar postul rusesc NTV a relatat că trupe ruseşti suplimentare au ajuns în Abhazia, îndreptîndu-se tot spre Zugdidi.
LUPTE. Un raid rusesc desfăşurat sîmbătă la Gori s-a soldat cu numeroase victime printre civili, reporterii agenţiilor de presă relatînd că au văzut la faţa locului apartamente în ruine, unele încă arzînd, cadavre, inclusiv de femei şi copii. Oficialii ruşi afirmă că nu au atacat civili, dar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Georgia şi-a atras loviturile aeriene pentru că a atacat populaţia civilă şi forţele ruse de menţinere a păcii în Osetia de Sud. Lavrov a avertizat cu noi atacuri. La rîndul său, premierul rus Vladimir Putin, aflat de sîmbătă la Vladikavkaz, a acuzat Georgia de "genocid complet" şi a spus că aceasta şi-a pierdut dreptul de a guverna Osetia de Sud, indiciu că Rusia, pe al cărei teritoriu de află Osetia de Nord, se pregăteşte să "înghită" şi această provincie georgiană.
PETROLUL. Începînd de vineri, aviaţia rusă a survolat spaţiul aerian georgian, bombardînd portul Poti, important pentru livrările de petrol, şi conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, fără însă a se înregistra întreruperi în livrările de ţiţei prin acest oleoduct. Miza conflictului este independenţa energetică a Europei, ştiut fiind că prin zona Caucazului trec importante conducte de petrol şi gaze naturale pentru bătrînul continent. Or, Rusiei îi convine instabilitatea acestei regiuni, demonstrează că Georgia nu ar fi o alternativă serioasă pentru tranzitul de hidrocarburi. Drept reacţie, preşedintele american, George W. Bush, a subliniat că "atacurile au avut loc în regiuni din Georgia situate departe de zona conflictului din Osetia de Sud", avertizînd că acestea "marchează o escaladare periculoasă a crizei".
Decizii CSAT
România reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei, iar instituţiile vor fi pregătite pentru evacuarea cetăţenilor români din Georgia, dacă situaţia va impune acest lucru. Acestea sînt concluziile şedinţei de urgenţă a CSAT care a avut loc sîmbătă seara la Palatul Cotroceni. O şedinţă de la care s-au remarcat absenţele atît a primului ministru Tăriceanu, aflat încă în vacanţă, cît şi a şefilor SRI şi SIE, George Maior şi Razvan Ungureanu, aceştia din urmă fiind înlocuiţi de adjuncţii lor. Printr-un comunicat de presă, Administraţia prezidenţială menţionează că evoluţia conflictelor îngheţate din zona Caucazului şi a bazinului Mării Negre a constituit o preocupare constantă a politicii externe a României şi face un apel la toate părţile să înceteze imediat ostilităţile, în vederea creării de condiţii pentru negocieri care să garanteze pacea şi stabilitatea în regiune. Preşedinţia mai precizează că România se va alătura eforturilor comunităţii internaţionale menite a identifica o soluţie politică a crizei din Georgia. (A. Nine)
Citește pe Antena3.ro