x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abia ales şi felicitat de Occident, noul preşedinte al Egiptului vorbeşte de o alianţă strategică cu... Iranul!

Abia ales şi felicitat de Occident, noul preşedinte al Egiptului vorbeşte de o alianţă strategică cu... Iranul!

25 Iun 2012   •   08:27
Abia ales şi felicitat de Occident, noul preşedinte al Egiptului vorbeşte de o alianţă strategică cu... Iranul!

Islamistul Mohammed Morsi, ales presedinte al Egiptului, in urma alegerilor de duminica, a declarat azi, intr-un interviu acordat agentiei iraniene de stiri Fars, ca intentioneaza sa stranga relatiile cu Iranul, pentru a crea o 'balanta strategica' in regiune, informeaza Reuters.

Alegerea lui Mohamed Morsi ca primul presedinte al Egiptului dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak a fost salutata de tarile occidentale, inclusiv de Statele Unite. Presedintele Barack Obama l-a sunat chiar duminica pe Mohamed Morsi pentru a-l felicita si a-l asigura de sustinerea SUA, cerand ca Egiptul sa sa ramana un 'pilon al pacii in regiune'.

Este greu de crezut ca Omaba s-ar fi grabit sa il felicite pe omologul sau egiptean, daca ar fi stiut de interviul pe care urma sa il acorde chiar a doua zi. SUA se afla pe picior de razboi cu Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, iar o declaratie imediata de prietenie cu regimul lui Mahmud Ahmadinejad ridica serioase semne de intrebare cu privire la intentiile lui Morsi.

Relatiile dintre Egipt si Iran au fost reci in ultimii 30 de ani, dar ambele state au dat semnale de apropiere, dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

×