x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord al liderilor G8 în legătură cu refuzul plătirii de răscumpărări în cazul răpirilor

Acord al liderilor G8 în legătură cu refuzul plătirii de răscumpărări în cazul răpirilor

18 Iun 2013   •   14:27
Acord al liderilor G8 în legătură cu refuzul plătirii de răscumpărări în cazul răpirilor
Sursa foto: EPA/IAN LANGSDON

Liderii ţărilor din G8 şi-au afirmat marţi refuzul de a plăti răscumpărări în cazul răpirii cetăţenilor lor de către terorişti, a anunţat cabinetul premierului britanic David Cameron, informează agerpres.ro.

Şefii de stat şi de guvern reuniţi la Lough Erne, în Irlanda de Nord, le-au cerut de asemenea companiilor să refuze să plătească răscumpărări, a precizat aceeaşi sursă.

Marea Britanie, cunoscută pentru că nu a plătit niciodată răscumpărări pentru cetăţenii săi luaţi ostatici, doreşte ca şi partenerii săi G8 să-şi ia acelaşi angajament pe această temă.

Conform unor surse britanice, "industria" luării de ostatici a generat aproximativ 70 de milioane de dolari reţelei Al-Qaida în ultimii doi ani. Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi) a obţinut astfel aproximativ 33 de milioane de euro în ultimii trei ani, au precizat sursele citate.

Nicio ţară nu recunoaşte public că a plătit răscumpărări răpitorilor pentru a le elibera cetăţenii, însă unele, precum Italia, sunt mai puţin intransigente în legătură cu această regulă.

Franţa, care are cel puţin şapte ostatici din Africa, a adoptat oficial doctrina britanică privind plata răscumpărărilor în cazul luării de ostatici după alegerea preşedintelui Francois Hollande în mai 2012. 

×
Subiecte în articol: G 8 liderii g8 rapiri rascumparare al-qaeda