x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de cooperare nucleară între Emiratele Arabe Unite şi Corea de Sud

Acord de cooperare nucleară între Emiratele Arabe Unite şi Corea de Sud

24 Iun 2009   •   00:00

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Corea de Sud au semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare care prevede transferul de tehnologie nucleară, echipament şi expertiză în următorii 20 de ani.



Până în prezent, EAU au semnat acorduri asemănătoare cu Franţa, SUA şi Marea Britanie, relatează cotidianul economic Arabian Business din Arabia Saudită, citat de Agerpres. Valoarea acordurilor semnate de EAU cu ţările amintite se ridică la 40 de miliarde de dolari şi prevede construirea unui număr nespecificat de reactoare nucleare care urmează să fie date în folosinţă cu începere din anul 2017.

În cursul acestei veri urmează să fie studiate ofertele ţărilor semnatare, iar până la 16 septembrie, data la care vor fi anunţaţi beneficiarii contractelor, numărul consorţiilor participante va fi redus la două.

În prezent, ţările Consiliului de Cooperare din Golful Persic se bazează pe petrol şi gaz pentru a-şi satisface nevoile energetice. În condiţiile în care preţul petrolului se menţine peste 50 de dolari barilul, este în interesul acestor ţări să exporte petrolul şi gazul natural de care dispun pentru aţi putea finanţa dezvoltarea şi diversificarea economică. Alt motiv pentru introducerea energiei nucleare îl constituie dorinţa de a reduce emisiunile de CO2 provenite din folosirea petrolului şi a gazului ca sursă de energie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe