x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de încetare a focului în Siria

Acord de încetare a focului în Siria

30 Dec 2016   •   14:56
Acord de încetare a focului în Siria
Sursa foto: NATALIA KOLESNIKOVA/ POOL/EPA

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, ieri, că guvernul de la Damasc și rebelii au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, iar Moscova și Ankara vor fi garanții acestei înțelegeri, urmând să fie lansate negocieri internaționale de pace la care vor participa, de asemenea, Turcia și Iran, transmit Reuters, AFP și DPA.

„În ultimele ore a avut loc un eveniment, pe care l-am așteptat de mult timp. Am muncit mult pentru a ajunge aici”, a declarat președintele Putin, la o întâlnire cu miniștrii Apărării și de Externe, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov. „Au fost semnate trei documente, dintre care primul, între guvernul sirian și opoziția armată, se referă la încetarea focului pe întreg teritoriul sirian”, a precizat liderul de la Kremlin. Acordul de încetare a focului intră în vigoare la miezul nopții de 29 spre 30 decembrie, susține și armata siriană, care a anunțat, la rândul ei, „încetarea totală a operațiunilor militare”. Al doilea acord se referă la instituirea unor măsuri de verificare a respectării armistițiului, iar „al treilea document este o declarație de intenție a părților implicate în conflict pentru lansarea negocierilor de pace”, a adăugat Putin. El a anunțat, de asemenea, o reducere a prezenței militare ruse în Siria, subliniind însă că Rusia va continua „lupta împotriva terorismului internațional” și „va susține guvernul legitim sirian”.

Încep negocieri de pace

La rândul său, ministrul Șoigu a declarat că grupări în cadrul cărora luptă circa 62.000 de combatanți rebeli și care reprezintă „principalele forțe ale opoziției armate” au semnat acordul de încetare a focului convenit cu regimul de la Damasc. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat că au fost inițiate pregătirile pentru negocierile de pace, în vederea soluționării conflictului sirian.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat un acord de încetare a focului în Siria și lansarea negocierilor de pace.

×