x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord în UE privind interzicerea vizelor şi îngheţarea conturilor celor responsabili de vărsarea de sânge în Ucraina

Acord în UE privind interzicerea vizelor şi îngheţarea conturilor celor responsabili de vărsarea de sânge în Ucraina

de Agerpres    |    20 Feb 2014   •   19:57
Acord în UE privind interzicerea vizelor şi îngheţarea conturilor celor responsabili de vărsarea de sânge în Ucraina

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au convenit joi, la Bruxelles, să blocheze vizele şi să le îngheţe conturile acelora care au mâinile "pătate de sânge" în Ucraina, a anunţat şefa diplomaţiei italiene, Emma Bonino, la încheierea unei reuniuni de criză.

"Am luat decizia, în strânsă coordonare cu cei trei miniştri care negociază la Kiev, să acţionăm foarte rapid, în următoarele ore, pentru a-i priva de vize şi pentru a le îngheţa conturile celor care sunt pătaţi de sânge", a declarat ministrul italian, la ieşirea de la reuniune.

Un număr de 67 de manifestanţi au fost ucişi de marţi şi până în prezent, iar trupurile lor se află la serviciul de medicină judiciară, au informat joi autorităţile municipale din Kiev într-un comunicat.

Pe de altă parte, miniştrii afacerilor externe german, francez şi polonez, aflaţi la Kiev, au discutat joi cu preşedintele ucrainean "proiecte de foaie de parcurs" care ar putea contribui la ieşirea pe cale paşnică din criză, după care au început convorbiri cu liderii opoziţiei ucrainene, hotărând să rămână la Kiev până vineri, pentru a continua convorbirile. 

Decizia a fost salutată şi de ministrul român de externe, Titus Corlăţean, care a precizat că aceasta a fost şi poziţia României.

"Vreau să salut poziţia comună şi fermă adoptată astăzi adoptată azi (joi - n.r.) de miniştrii de externe ai UE. Este o poziţie în care principalele elemente ale mandatului pe care l-am avut în numele guvernului român se regăsesc şi vreau să salut faptul că există o condamnare foarte clară şi fermă a actelor de violenţă care se petrec la Kiev şi în egală măsură o solicitare foarte clară ca aceste acte de violenţă şi pierderi de vieţi omeneşti să fie stopate imediat", a spus Corlăţean la plecarea de la reuniunea extraordinară.

Şeful diplomaţiei române a precizat că a existat o implicare clară a UE în promovarea procesului politic absolut necesar de dialog "cu cele trei elemente absolut esenţiale: reformarea constituţiei, un guvern incluziv şi organizarea alegerilor anticipate", menţionând că a existat un contact permanent cu cei trei miniştri de externe aflaţi la Kiev.

"Din punctul de vedere al măsurilor adoptate vreau să salut faptul, şi aceasta a fost şi poziţia exprimată de mine în numele guvernului României, că au fost adoptate sancţiuni, măsuri orientate clar, individual, împotriva celor responsabili de încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale şi de promovarea actelor de violenţă. Este o poziţie care în egală măsură subliniază faptul că proiectul european pentru Ucraina rămâne deschis şi că este nevoie să fim preocupaţi de dimensiunea economică în perioada următoare, pentru că Ucraina are nevoie de asistenţă economică", a mai spus Titus Corlăţean.

×