x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord semnat - Au si bulgarii baze SUA

Acord semnat - Au si bulgarii baze SUA

de Ana Ilie    |    29 Apr 2006   •   00:00
Acord semnat - Au si bulgarii baze SUA

Bulgarii au reusit sa semneze, la reuniunea ministrilor de Externe din statele membre NATO de la Sofia, acordul privind utilizarea de catre americani a trei baze militare din Bulgaria.

Secretarul de stat american Condoleeza Rice a semnat ieri, la Sofia, acordul privind utilizarea de catre Statele Unite a trei baze militare din Bulgaria, la cinci luni dupa ce Romania a incheiat un acord similar. Pentru vecinii bulgari, acordul prevede utilizarea de catre trupele americane a poligonului de la Novo Selo, situat in apropiere de Sliven, in estul Bulgariei, a bazelor militare aeriene de la Bezmer si Graf Ignatievo, precum si a unui depozit de la Aitos, in estul tarii. Aceasta intelegere face parte din strategia americana de restructurare a bazelor militare din Europa. Aproximativ 70.000 de militari vor fi retrasi din bazele de mari dimensiuni din vestul Europei, in special din Germania, si vor fi detasati fie in SUA, fie in Irak si Afganistan. Un numar mic, aproximativ 2.500 de soldati, va fi detasat in cele trei facilitati militare din Bulgaria incepand cu anul viitor, potrivit documentului semnat de catre Condoleeza Rice si omologul sau bulgar, ministrul de Externe Ivailo Kalfin, scrie BBC. "Aceasta intelegere va spori valoarea securitatii strategice a Bulgariei, deoarece creste si angajamentul SUA fata de securitatea acestei tari", a declarat si purtatorul de cuvant al MAE bulgar, Dimitar Tancev.

STAT IN STAT. Conform acordului, Washingtonul va putea trimite trupe stationate in bazele bulgare in misiuni in alte tari, dupa consultari cu Sofia sau, daca situatia o necesita, fara acordul Executivului bulgar. Expertii sustin ca bazele bulgaresti vor avea ca functie principala facilitarea trimiterii rapide a trupelor americane in zonele de conflict din Orientul Mijlociu. In absenta unei crize in aceasta regiune, bazele bulgaresti vor servi drept facilitati de antrenament pentru trupe care se vor roti periodic. In cele trei baze se vor putea stoca diverse marfuri pentru realimentarea trupelor detasate in zone de conflict.

Militarii bulgari vor folosi la comun cele trei baze impreuna cu americanii, aceasta forma de cooperare fiind un mare motiv de mandrie pentru vecinii nostri. "Ne asteptam ca aceasta intelegere privind antrenamentul si folosinta comuna a facilitatilor militare din Bulgaria sa mareasca insa capacitatile armatei bulgare", a detaliat "avantajele" Tancev.

AVANTAJE MAI MICI. Ca si bazele din Romania, cele din Bulgaria vor aduce, in opinia Sofiei, avantaje economice nete in regiunile in care sunt plasate. Aceasta desi specialistii considera ca, prin dimensiunile lor restranse, bazele bulgaresti si romanesti nu vor avea puterea de a genera beneficii economice, asa cum s-a intamplat in cazul bazelor de mari dimensiuni. "Credem ca in ceea ce priveste economia, folosirea comuna a acestor facilitati militare va conduce la cresterea increderii in tara noastra din partea investitorilor si va imbunatati climatul de investitii in tara noastra", a spus cu optimism Tancev.

PROTESTE
Protestele fata de amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Bulgariei, organizate de partidul ultranationalist bulgar Ataka (Atac), au continuat si ieri la Sofia, in pofida arestarilor efectuate de Politie, potrivit publicatiei online Novinite.com. Protestele de vineri continua mitingul de joi, in urma caruia au fost arestate patru persoane. Protestul a fost organizat ca reactie la reuniunea ministrilor de Externe din statele membre NATO care a inceput joi la Sofia. Planul partidului nationalist de a "surprinde" pe secretarul american de stat, Condoleeza Rice si alti delegati nu a avut succes din cauza interventiei prompte a Politiei. Marsul a fost oprit la jumatate de kilometru de Palatul National al Culturii, unde a avut loc reuniunea NATO.
×
Subiecte în articol: externe militare