x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord suspendat și bombardamente la Alep

Acord suspendat și bombardamente la Alep

15 Dec 2016   •   20:00
Acord suspendat și bombardamente la Alep
Sursa foto: Murat Cetinmuhurdar/AP

Bombardamentele violente au fost reluate, ieri, în Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, cu lovituri de artilerie ale regimului de la Damasc asupra ultimului refugiu al rebelilor în acest oraș, relatează corespondentul AFP de la fața locului.

Jurnalistul AFP care transmite din sectorul controlat de rebeli a văzut un tanc al regimului de la Damasc trăgând violent în direcția celor câteva cartiere aflate încă în mâna insurgenților din Alep, unde un acord pentru evacuarea civililor și combatanților anti-regim a fost suspendat.

Aliatul rus al președintelui Bashar al-Assad i-a acuzat pe rebeli că au declanșat ostilitățile, în timp ce susținătorul opoziției, Turcia, a criticat trupele regimului de la Damasc și ale aliaților săi.

Acordul pentru evacuare ar fi permis miilor de civili și rebeli să părăsească ultimele cartiere deținute de insurgenți în Alep, unde aceștia sunt asediați de peste patru luni de armata siriană, fiind confruntați cu lipsa alimentelor și medicamentelor.

Rusia și Turcia intermediaseră, marți noapte, un acord de încetare a focului pentru a-i evacua pe rebelii sirieni și pe civilii rămași în estul Alepului.

Marți, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, anunța încetarea confruntărilor militare, după ce serviciile de securitate siriene au preluat în totalitate controlul asupra orașului sirian.

Între timp, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat, ieri, că operațiunile militare ale Turciei în Siria s-au soldat cu moartea a circa 1.800 de combatanți ai Statului Islamic (SI) și miliției kurde, de la lansarea acestora, în luna august.

Recucerirea orașului Alep ar fi cea mai mare victorie a Damascului de la începutul războiului, în 2011. Alep este principalul bastion al rebelilor în Siria.

Forțele guvernului sirian au încălcat acordul de încetare a focului de la Alep”, Recep Tayyip Erdogan

×