x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acordul de tranziție după Brexit ar putea fi convenit până la sfârșitul lunii martie

Acordul de tranziție după Brexit ar putea fi convenit până la sfârșitul lunii martie

24 Ian 2018   •   16:42
Acordul de tranziție după Brexit ar putea fi convenit până la sfârșitul lunii martie

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, David Davis, a estimat miercuri că un acord cu UE privind o perioadă de tranziţie după Brexit ar putea fi convenit 'până la sfârşitul lunii martie', informează AFP şi Reuters. 

Această perioadă de tranziţie, dacă va fi stabilită, va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, şi ar urma să dureze - din punctul de vedere al Marii Britanii - doi ani, pentru ca în acest timp britanii să se adapteze noilor reglementări şi împreună cu UE să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare. Însă negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier a avansat posibilitatea unei perioade de tranziţie mai scurte, doar până spre finele anului 2020. 

În timpul unei audieri desfăşurate în miercuri în faţa comisiei parlamentare pentru Brexit, David Davis a spus că în perioada de tranziţie vor fi 'aplicate în mare măsură regulile pieţei unice şi ale uniunii vamale', Marea Britanie va recunoaşte jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi va participa la bugetul UE. 

Însă el a primit imediat critici din partea unor parlamentari conservatori. 'În aceşti doi ani vom fi un stat vasal', i-a replicat deputatul Jacob Rees-Mogg, pentru care respectarea în continuare a jurisdicţiei CJUE ar fi o trădare a promisiunii referendumului pentru Brexit. 

Dar Davis a explicat în continuare faptul că o perioadă de tranziţie post-Brexit va permite Marii Britanii să desfăşoare negocieri cu state terţe în vederea încheierii de acorduri comerciale, lucru pe care nu-l poate face atât timp cât este membră a UE, iar mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului context. 

Cât despre relaţia viitoare cu UE, negociatorul-şef britanic a estimat că aceasta 'trebuie decisă la începutul tranziţiei, nu la sfârşitul ei'. 'Ar fi inutil să începem o tranziţie fără să ştim rezultatul ei', a argumentat David Davis. 

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume 'factura' Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. 

În această a doua fază a tratativelor europenii şi britanicii trebuie să finalizeze punctele din faza anterioară şi să se pună de acord asupra unei perioade de tranziţie post-Brexit şi asupra viitorului relaţiilor comerciale.

AGERPRES

×