x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acţiune de salvare spectaculoasă: După 69 de zile, sunt scoşi din fundul pământului

Acţiune de salvare spectaculoasă: După 69 de zile, sunt scoşi din fundul pământului

13 Oct 2010   •   00:00
Acţiune de salvare spectaculoasă: După 69 de zile, sunt scoşi din fundul pământului

După un calvar în subteran de mai bine de două luni, 12 mineri au fost scoşi la suprafaţă, în cursul acestei zile. Operaţiunile de salvare au suferit mai multe amânări din cauza unei avarii a capsulei, la o coborâre de probă.

Vezi imagini în direct de la operaţiunile de salvare:



Primul miner care a ieşit din subteran a fost Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani. El a fost întâmpinat de colegi, de familie, dar şi de preşedintele chilian Sebastian Pinera, venit să supravegheze personal operaţiunile.

Ieşirea la suprafaţă a lui Avalos a fost salutată de sirene şi girofaruri. Tânărul pare să se simtă bine, dar a fost dus într-o clinică pentru teste medicale, anunţă Sky News. O oră mai târziu, a fost scos Mario Sepulveda Espinace, de 41 de ani. A urmat Juan Andres Illanes Palma.

Singurul bolivian din grupul de 33 de mineri, Carlos Mamani Solis, a fost cel de-al patrulea scos la suprafaţă. A fost urmat de Jimmy Alejandro Sanchez, de 19 ani, Osman Araya, de 30 de ani, Jose Ojeda, 45 de ani, Claudio Yanez, 34 de ani,  Mario Gomez, 63 de ani, Alex Vega, 31 ani, Jorge Galleguillos, 56 ani şi Edison Pena, de 34 de ani.


Aducerea la suprafaţă durează în jur de un sfert de oră. Ieşirea primilor mineri din subteran a declanşat o explozie de bucurie în orăşelul din apropierea minei, unde aproape toată populaţia urmăreşte operaţiunile pe ecrane uriaşe.

"Am fost cu Dumnezeu şi cu Diavolul"

Cel de-al doilea miner scos din mina de la San Jose, Mario Sepulveda, a vorbit, într-o scurtă declaraţie, despre starea sa de spirit în timpul celor peste 68 de zile petrecute în subteran, afirmând că a luptat cu "Dumnezeu şi cu Diavolul".

"Am fost cu Dumnezeu şi cu Diavolul", a declarat Sepulveda, alături de soţie şi cei doi copii, într-un monolog de câteva minute, în faţa unei camere de luat vederi, difuzat de televiziunea publică chiliană. "M-am luptat cu ei", a continuat el. "Am strâns mâna lui Dumnezeu. Era cea mai bună mână. Am ştiut întotdeauna că Dumnezeu ne va salva", a adăugat Sepulveda.

Minerul, în vârstă de 39 de ani, puţin agitat, în mod vizibil emoţionat şi care vorbea fără întrerupere, a cerut, totodată, ca cei 33 să nu fie trataţi "ca artişti sau jurnalişti". "Vreau să fiu tratat ca un miner", a subliniat acesta. "Vreau să fiu tratat, în continuare, ca Mario Antonio Sepulveda, muncitor, miner. Vreau să continui să muncesc, pentru că eu cred că m-am născut pentru a muri sub jug. Şi mândru de educaţia mea", a spus Sepulveda, potrivit AFP.

Sepulveda şi-a exprimat imensa mulţumire faţă de salvatori, care, iniţial, au săpat timp de 17 zile, dar fără succes, după care i-au găsit pe cei 33 de mineri în viaţă, iar ulterior au lansat o operaţiune de salvare logistică şi medicală spectaculoasă.

"Ne-au salvat. Noi am pus (în această salvare) din (tot) sufletul nostru de miner, pe noi înşine, nebunie, experienţă, dar profesioniştii au pus restul", a declarat Sepulveda. "Este incredibil că ne-au recuperat de la sute de metri" adâncime, a continuat el. Minerul şi-a încheiat monologul printr-o reflecţie. "Viaţa m-a tratat cu duritate, dar am învăţat din ea", a spus acesta.


×