x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acţiunile Facebook au dezamăgit în prima zi de tranzacţionare

Acţiunile Facebook au dezamăgit în prima zi de tranzacţionare

de Mediafax    |    19 Mai 2012   •   08:07
Acţiunile Facebook au dezamăgit în prima zi de tranzacţionare

Debutul Facebook, vineri, pe bursa Nasdaq de la New York a dezamagit, actiunile retelei de socializare inchizand in stagnare, din cauza unor erori care au intarziat tranzactiile si valorii de piata uriase la care s-a listat compania, transmite Reuters.

Actiunile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionare sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, capitalizarea companiei la debutul pe bursa fiind de peste 104 miliarde dolari.

Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri intre 10-50%, insa debutul dezamagitor nu va afecta serios reteaua de socializare.

Surse din piata sustin ca banca de investitii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice initiale, a fost nevoita sa cumpere actiuni vineri pentru a apara nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.

Multi analisti anticipeaza ca presiunile pe cotatia bursiera a companiei vor continua saptamana viitoare.

Listarea Facebook a fost insotita de incidente rusinoase pentru piata Nasdaq. Deschiderea a fost intarziata, deoarece operatorul bursier nu a facut fata volumului urias de ordine, iar pe parcursul sedintei confirmarea ordinelor a fost efectuata cu intarzieri mari.

Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anuntat ca analizeaza situatia.

Analistii cred ca debutul modest al Facebook a fost cauzat in principal de pretul ridicat ales de companie in oferta publica initiala, dar si de volumul mare de actiuni scos pe piata, care au saturat probabil cererea din partea unor investitori.

Unii comentatori acuza demult ca valoarea de piata vehiculata pentru Facebook, de peste 100 miliarde dolari, care a devenit realitate odata cu listarea de vineri, este mult prea ridicata pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari si profit de un miliard dolari anul trecut. Capitalizarea Facebook este mai ridicata decat valoarea cumulata a gigantilor HP si Dell.

La sediul Facebook din California, cofondatorul si directorul general al companiei, Mark Zuckerberg, a sunat simbolic un clopotel pentru a marca debutul companiei pe bursa.

Imbracat in traditionalul hanorac negru, Zuckerberg s-a imbratisat si a batut palma cu Sheryl Sandberg, directorul operational executiv al Facebook, considerata drept principalul locotenent al fondatorului si factorul de stabilitate si disciplina intr-o companie tanara, infiintata acum 8 ani in caminele Universitatii Harvard.

Zuckerberg detine actiuni Facebook in valoare de peste 20 miliarde dolari, la cotatia de la finalul sedintei de vineri, si a obtinut peste un miliard de dolari prin vanzarea unui mic pachet din participatia sa in cadrul ofertei publice initiale.

Listarea Facebook la bursa a creat cateva mii de milionari "pe hartie" in randul angajatilor companiei, dar si cativa miliardari printre fondatorii retelei si investitorii care au sustinut devreme dezvoltarea acesteia.

×