x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație: Chinezii au furat suficiente date pentru a-i face dosar fiecărui american

Acuzație: Chinezii au furat suficiente date pentru a-i face dosar fiecărui american

de Şerban Mihăilă    |    09 Aug 2021   •   07:20
Acuzație: Chinezii au furat suficiente date pentru a-i face dosar fiecărui american

Întocmirea de dosare pentru șantajarea cetățenilor a fost dintotdeauna una dintre armele preferate ale regimurilor comuniste, însă, după toate aparențele, China a dus această metodă la cote nebănuite, penetrând rețelele digitale din întreaga lume. Fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, Matthew Pottinger, a avertizat într-o mărturie sub jurământ, susținută în fața Senatului american, că Partidul Comunist din China a sustras suficiente date pentru „a întocmi un dosar fiecărui adult american” și ar putea utiliza metode de constrângere pentru a influența cetățeni privați și lideri politici.

 

Partidul Comunist din China (PCC) a furat americanilor date confidențiale prin metode ilicite, între care pirateria cibernetică și operațiuni de amploare derulate de armata de hackeri a Beijingului, a dezvăluit Matthew Pottinger, în timpul unei audieri susținute în fața Comitetului pentru Informații din Senatul SUA. „Strângerea de dosare despre oameni a reprezentat întotdeauna o caracteristică a regimurilor leniniste, însă modul în care Beijingul a penetrat rețelele digitale din întreaga lume, inclusiv prin utilizarea rețelelor 5G, a dus totul la un alt nivel!”, a avertizat el. Prin intermediul informațiilor astfel obținute, PCC „întocmește acum dosare pentru milioane de cetățeni străini din întreaga lume, utilizând materialele adunate în scopul de a influența, intimida, recompensa, șantaja, flata, umili și, în ultimă esență, de a divide și a conduce”, a spus fostul consilier, citat de „Breitbart”. „Beijingul a furat date suficiente pentru a întocmi un dosar fiecărui adult american, dar și multora dintre copiii noștri, care sunt o țintă preferată, conform regulilor folosite de chinezi în războiul politic”, a mai precizat el. 

 

Pericol existențial pentru SUA

În cursul aceleiași audieri, fostul director al Centrului de Securitate și Contrainformații Naționale, William Evanina, a afirmat că PCC folosește toate resursele țării pentru „a obține un avantaj, a se infiltra, a influența și a fura din fiecare colț al SUA”. „Se estimează că 80% dintre americanii adulți au datele personale furate de către PCC, iar alți 20% dintre ei, cea mai mare parte dintre aceste date”, a adăugat el, citat de „Zero Hedge”. Mai mult, spune Evanina, regimul chinez constituie un „pericol existențial” pentru SUA și s-a angajat într-o tactică „complexă, nocivă, strategică și agresivă” pentru a-și îndeplini obiectivele.

 

Tehnologie furată

Între posibilele contramăsuri sugerate de Pottinger figurează „încetarea finanțării tehnologiilor din China, care sunt utilizate pentru a dezvolta monitorizarea de stat și armata Beijingului”. „Ordinele executive emise de Trump și administrația Biden, care interzic legăturile și achiziționarea de acțiuni de către SUA în 59 de companii chinezești, sunt un început bun. Departamentul Trezoreriei trebuie să extindă însă lista respectivă prin ordine importante pentru a cuprinde mai bine galaxia de companii chineze, care dezvoltă această așa-numită tehnologie cu utilizare duală”, este de părere Pottinger. În iunie, ancheta unui comitet republican de informații din Camera Reprezentanților a dezvăluit că influența Chinei asupra Americii corporatiste a crescut semnificativ. Ancheta a stabilit că, prin intermediul firmelor pe care le controlează, PCC manipulează și constrânge mediul de afaceri din SUA să împartă tehnologii extrem de importante cu China, ajutând Beijingul să obțină proprietate intelectuală considerată „sensibilă”, de care beneficiază ulterior companiile chineze, aducând astfel prejudicii industriei americane. Investigația a mai descoperit că oficialități chineze oferă sfaturi și direcții companiilor din SUA, influențând afacerile, strategia de investiții, precum și orientarea lor strategică, în folosul Chinei. Mai mult, membri ai armatei chineze au fost acuzați că ar fi sustras studii de cercetare derulate în universitățile americane, după ce au intrat inițial în SUA cu vize de studiu. În concluzie, în iunie, a fost reintrodusă legislația care interzice administrației federale să elibereze vize de studiu pentru membri ai armatei chineze.

 

Piraterie pe toate fronturile

O serie de rapoarte oficiale de la Washington au arătat că, de ani, PCC este angajat într-o amplă campanie de sustragere a secretelor tehnologice americane, în încercarea de a obține un avantaj față de Occident, atât pe plan militar, cât și geopolitic. Regimul de la Beijing a derulat, de asemenea, atacuri cibernetice majore asupra unor entități private. Luna trecută, spre exemplu, SUA și aliații lor occidentali au acuzat Ministerul chinez al Securității de Stat de lansarea unui atac cibernetic de amploare asupra Microsoft. În plus, patru cetățeni chinezi au fost acuzați de Departamentul american al Justiției în legătură cu alte acte de piraterie informatică, având drept obiectiv sustragerea de secrete corporatiste și de cercetare.

 

Beijingul a furat date suficiente pentru a întocmi un dosar fiecărui adult american, dar și multora dintre copiii noștri, care sunt o țintă preferată, conform regulilor folosite de chinezi în războiul politic”.

Matthew Pottinger

 

×
Subiecte în articol: China Matthew Pottinger