x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru Ucraina

Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru Ucraina

de Agerpres    |    01 Apr 2014   •   23:09
Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru Ucraina

Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru guvernul ucrainean, dar Kievul doreşte ajutorul Alianţei atlantice pentru a-şi întări capacităţile de apărare, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe, informează AFP.

"Noi nu am cerut să devenim membru al NATO", a declarat Andrii Deşciţa în faţa presei după ce a participat la o reuniune cu miniştrii de externe ai ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Aderarea la NATO nu este o prioritate pentru actualul guvern şi, oricum, nu există bază legală pentru depunerea unei cereri de aderare", a adăugat el. "Pentru aceasta trebuie ca Parlamentul să schimbe legea".

"Am discutat despre intensificarea dialogului cu NATO, ale cărei state membre ne-au exprimat un sprijin puternic", a precizat Deşciţa.

El a indicat că o echipă de experţi NATO se va duce săptămâna viitoare în Ucraina pentru a face un inventar al nevoilor de echipamente militare. Nu este vorba despre arme deoarece "avem destule arme în Ucraina", ci despre "echipamente tehnice pentru Garda naţională şi gărzile de frontieră", potrivit lui Deşciţa.

Asemenea echipamente nu pot fi furnizate de NATO, care nu le deţine, dar eventual de ţări membre în cadrul unor acorduri bilaterale, notează AFP. 

×
Subiecte în articol: ucraina nato