x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea Suediei la NATO va fi dezbătută joi în Parlamentul Turciei

Aderarea Suediei la NATO va fi dezbătută joi în Parlamentul Turciei

de Redacția Jurnalul    |    14 Noi 2023   •   13:30
Aderarea Suediei la NATO va fi dezbătută joi în Parlamentul Turciei

Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului turc va dezbate joi un proiect de lege care aprobă aderarea Suediei la NATO, conform agendei oficiale a instituției, anunță Reuters.

Președintele Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare în urmă cu trei săptămâni. Anterior, Turcia a ridicat obiecții privind candidatura acuzând Suedia că adăpostește militanți kurzi, pe care turcii îi consideră teroriști.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Comisia de Afaceri Externe a parlamentului înainte de votul în plen. Pentru a deveni lege, documentul mai are nevoie de semnătura lui Erdogan.

Deși a spus că Ankara se așteaptă mai mult de la Suedia în combaterea militanților kurzi, Erdogan a spus în această lună că va încerca să faciliteze ratificarea cât mai mult posibil.

Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la Bruxelles pe 28 și 29 noiembrie.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO pentru a-și consolida securitatea după invadarea Ucrainei de către Rusia. Aderarea Finlandei a fost aprobată de toate țările membre, dar oferta Suediei a fost întârziată de Turcia și Ungaria.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia suedia nato