x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin atacă estul Ucrainei

Adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin atacă estul Ucrainei

09 Sep 2014   •   16:08
Adevăratul motiv pentru care Vladimir Putin atacă estul Ucrainei
Sursa foto: europolitics.ro

Economia Rusiei slăbește, dar asta nu afectează popularitatea lui Vladimir Putin. Din contră, a urcat vertiginos, scrie europolitics.ro, citat de jurnal.md. Populația rusă îl susține pe liderul rus până la capăt și nu îl blamează pentru rezultatele proaste ale economiei.

Popularitatea lui Putin a crescut când l-a susținut pe Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, sau când în martie, a anexat Crimeea.

Putin a reușit să câștige în susținerea electorală aproape 86% din suportul populației în luna august, nivelul său crescând de la 61%, cât era în noiembrie, cel mai mic nivel. Putin mai are nevoie de doar 4 procente pentru a atinge nivelul de popularitate înregistrat în 2008, atunci când Rusia a nimicit Georgia în războiul ce a durat cinci zile.

Pentru a înțelege și mai bine de ce Rusia a invadat estul Ucrainei ar trebui să ne întoarcem în timp, în decembrie 2011, scriu jurnaliştii de la europolitics.ro. Atunci, totul s-a schimbat pentru Putin. Popularitatea sa se ducea în cap și, temându-se că își va pierde puterea, Putin a adoptat o nouă strategie, mult mai periculoasă, care l-a ajutat să revină în asentimentul populației Rusiei.

Timp de 11 ani, până în decembrie 2011, Putin a avut o relație specială cu poporul rus: el asigura creșterea economică și protecție în fața operațiunilor teroriste, iar rușii îl lăsau să construiască un stat totalitar. Pentru multă vreme, această înțelegere a fost respectată de ambele părți. Până când economia Rusiei a intrat în stagnare, în anul 2009. De-atunci, n-a mai avut să își revină la nivelul galopant.

Spre sfârșitul anului 2011, după ce a activat câțiva ani ca premier, Putin a anunțat că va candida la președinție. După o rundă electorală pigmentată cu scandaluri privind fraudarea alegerilor, Putin a câștigat cel de-al treilea său mandat, unul nu prea legal.

Pus în fața unei revolte populare, Putin și-a schimbat strategia. De la a garanta creștere economică, Putin a retrezit naționalismul rusesc, nostalgia imperială, paranoia anti-Vest și conservatorismul creștin-ortodox.

La început, strategia nu a funcționat. La ordinul lui Putin, activiștii începeau să fie arestați și trimiși la muncă forțată în Siberia. Protestele au continuat, iar popularitatea președintelui rus a scăzut sub 60%. Oportunitatea lui Putin a fost criza din Ucraina. Spre sfârșitul lui 2013, protestele din Euromaidan aveau ca scop înlăturarea lui Ianukovici și a guvernului pro-rus.

Atunci, Putin și-a pus propaganda în acțiune și le-a servit cetățenilor săi un discurs ce le-a alimentat furia naționalistă împotriva amestecului Vesticilor în treburile interne ale unui satelit rusesc. În martie 2014, atunci când Putin și-a condimentat retorica cu dreptul de a-i salva pe etnicii ruși din Ucraina, Moscova a găsit oportunitatea de a organiza o invazie rapidă în Crimeea.

Acela a fost momentul în care popularitatea lui Putin a urcat până la cer. Și ceea ce este mai curios este că Putin nu are o strategie rațională în Ucraina, întrucât invazia nu s-a produs având la bază motive strategice, ci are motivele enumerate mai sus, concluzionează jurnaliştii Europolitics.



×