x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adidas suspendă parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal după invazia din Ucraina

Adidas suspendă parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal după invazia din Ucraina

01 Mar 2022   •   19:00
Adidas suspendă parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal după invazia din Ucraina

Adidas a realizat și furnizat echipamentele echipei naționale de fotbal a Rusiei, începând din 2008. Gigantul german de îmbrăcăminte sportivă a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal, ca reacție la cele mai recente reacții la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Gigantul german de îmbrăcăminte sportivă a servit ca producător de echipament al Rusiei, culminând cu realizarea echipamentelor pentru Cupa Mondială din Rusia, din 2018.

Germanii au întrerupt acordul cu echipa națională rusă, pe măsură ce numărul morților crește în Europa de Est.

Decizia Adidas vine după ce Manchester United a anunțat că a pus capăt contractului de 40 de milioane de lire sterline cu compania aeriană Aeroflot, deținută de Rusia.

În declarația lor, cei de la Man Utd au spus: „În lumina evenimentelor din Ucraina, am retras drepturile de sponsorizare ale Aeroflot. Împărtășim îngrijorarea fanilor noștri din întreaga lume și transmitem condoleanțe celor afectați".

În altă ordine de idei, UEFA a mutat finala Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris și, în același timp, a pus capăt parteneriatului de 34 de milioane de lire sterline pe sezon cu compania energetică rusă de stat Gazprom.

De asemenea, forul de conducere al fotbalului european a interzis echipelor rusești să participe la competițiile de club, ceea ce a dus la eliminarea echipei Spartak Moscova din Europa League.

Ca răspuns, clubul din capitală a emis o declarație în care se arată astfel: „Spartak are milioane de fani nu doar în Rusia, ci în întreaga lume. Succesele și eșecurile noastre aduc împreună oameni din zeci de țări diferite.

Credem că sportul, chiar și în cele mai dificile momente, ar trebui să aibă ca scop construirea de poduri, și nu să le ardă. Suntem obligați să ne supunem unei decizii cu care nu suntem de acord.

Deocamdată, ne vom concentra pe competițiile interne și așteptăm cu nerăbdare să obținem rapid pacea de care toată lumea are nevoie."

După primele deliberări, FIFA a adoptat o poziție dură și prin interzicerea Rusiei de a participa la meciuri internaționale, o sancțiune pe care o impun și alte sporturi.

Într-o declarație se arată: "În urma deciziilor inițiale adoptate de Consiliul FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, care prevedeau adoptarea unor măsuri suplimentare, FIFA și UEFA au decis astăzi împreună că toate echipele rusești, fie că este vorba de echipele naționale reprezentative sau de club, vor fi suspendate de la participarea la competițiile FIFA și UEFA până la noi ordine.

Aceste decizii au fost adoptate astăzi (luni, n.r.) de Biroul Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv de cele mai înalte organisme de decizie ale celor două instituții în astfel de chestiuni urgente.

„Fotbalul este pe deplin unit aici și în deplină solidaritate cu toate persoanele afectate din Ucraina. Ambii președinți speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni."

Între timp, Formula 1 a eliminat din calendar Marele Premiu al Rusiei din 2022 - care urma să aibă loc la Soci în septembrie.

Și alte competiții programate în viitorul apropiat în Rusia au fost anulate de către federațiile internaționale, printre sporturile afectate numărându-se baschetul, schiul, voleiul, rugby-ul dar și altele.

×
Subiecte în articol: adidas