x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adio, vize! - La drum cu cartea de identitate

Adio, vize! - La drum cu cartea de identitate

de Irina Cristea    |    29 Dec 2006   •   00:00
Adio, vize!  -  La drum cu cartea de identitate

In vama si in aeroporturi, romanii vor folosi de la 1 ianuarie 2007 culoarele de acces destinate cetatenilor Uniunii Europene.

Mai putine formalitati la iesirea din tara. In vama si in aeroporturi, romanii vor folosi de la 1 ianuarie 2007 culoarele de acces destinate cetatenilor Uniunii Europene. Nu va mai fi nevoie de vize nici macar pentru Marea Britanie, iar trecerea frontierei va fi posibila doar cu cartea de identitate pentru romanii care nu calatoresc cu copii minori. Asta nu inseamna insa ca nu vor mai exista controale si ca Uniunea Europeana se confunda cu spatiul Schengen.

Cozi lungi la Nadlac sau Bors, autoturisme si autocare trase pe dreapta si descarcate de bagaje in cautarea a cine stie ce marfuri interzise, proceduri interminabile de verificare si de "aprobare" a trecerii frontierei cu masina. Cozi lungi la terminalul "Sosiri" din aeroporturile europene, cand pe culoarul destinat cetatenilor din UE procedurile merg atat de repede, ca nu apuca sa se stea la rand. De la 1 ianuarie, toate acestea vor disparea, asigura autoritatile romane. In baza conventiilor cu statele membre ale Uniunii, cetatenii romani nu mai au nevoie sa dovedeasca scopul unei deplasari externe sau mijloacele de intretinere la destinatie. Pentru a intra in Uniunea Europeana ar fi suficienta cartea de identitate, desi Ministerul Administratiei si Internelor recomanda ca, pentru orice eventualitate, romanii sa aiba asupra lor si pasa-portul. Conditia devine esentiala in cazul celor care se deplaseaza cu copii minori, care nu pot trece frontiera decat cu pasaport propriu sau daca figureaza pe pasaportul parintilor.

Deocamdata, dreptul de a calatori doar in baza cartii de identitate nu se aplica in Suedia. Ezitari au avut si Cehia si Ciprul. Cele doua tari doreau ca specimenele de carte de identitate sa contina si un cod de bare. Negocierile purtate au dus pana la urma la o rezolvare favorabila. In schimb, Suedia doreste ca documentul romanesc sa faca referire si la cetatenia persoanei care il prezinta.

"Privilegiul" calatoriei cu cartea de identitate nu li se aplica celor care petrec mai mult de 90 de zile pe teritoriul UE si romanilor care si-au pastrat vechile buletine de identitate, acestea nefiind conforme cu documentele acceptate in UE. Un motiv in plus pentru ca cetatenii care nu au apucat sau pe care nu i-a interesat preschimbarea sa treaca la fapte, potrivit indemnului lansat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

PESTE 90 DE ZILE. Pentru cei care petrec mai mult de 90 de zile in spatiul Uniunii este necesar permisul de rezidenta. Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca autoritatile unui stat membru sa dispuna eliberarea acestui document sunt sa fii angajat sau liber profesionist, sa ai suficiente resurse financiare si asigurare medicala sau sa fii student. Permisul de rezidenta temporara este valabil cinci ani.

SCHENGEN VS UE. Facilitatile la iesirea din tara nu sunt sinonime insa cu eliminarea oricarui control. Daca intre Franta si Germania, de exemplu, punctele de verificare au devenit simple spatii abandonate sau au fost tranformate in benzinarii, nu acelasi lucru se intampla intre Ungaria si Austria. "Nu faceti confuzie intre UE si spatiul Schengen!", suna avertismentul MAI.

ACORD DE 20 DE ANI. Nici unul dintre statele care au aderat la 1 mai 2004 nu fac parte din acordul Schengen, semnat in 1985 in localitatea cu acelasi nume din Luxemburg. Acordul vizeaza eliminarea graduala a controlului la frontierele comune ale statelor semnatare. Eliminarea completa a controalelor la frontierele comune a fost realizata in martie 1995 intre sapte tari membre ale Uniunii Europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania, Spania si Portugalia), carora li s-au adaugat ulterior alte trei (Grecia, Italia si Austria) si, ceva mai tarziu, Danemarca si Finlanda. Astfel, spatiul Schengen include in prezent toate statele care formau Uniunea Europeana inainte de extinderea din mai 2004. Exceptie fac Irlanda si Marea Britanie. Din aceasta zona fac parte si cateva tari care nu sunt in UE: Norvegia, Islanda si Elvetia. Cei 10 nu vor fi inclusi in Schengen mai devreme de sfarsitul anului 2007.

PRESCHIMBARE
"Incepand de la 1 ianuarie, cetatenii romani vor putea intra pe baza CI in cel putin 22 din cele 25 de state membre ale UE. Fac apel la cetatenii care au vechile buletine sa mearga sa le preschimbe"

SEPARARE
"Nu trebuie sa se faca o confuzie intre spatiul Schengen si spatiul UE. Daca un cetatean are interdictie de a intra in unul dintre statele membre ale spatiului Schengen nu poate intra in nici unul dintre cele 15 state membre"

TINTA
"Romania isi propune sa devina stat Schengen pana in 2010, la trei ani de la data aderarii"
  • Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor
  • ×
    Subiecte în articol: externe schengen identitate