x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

11 Mai 2022   •   09:00
Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

Administraţia Joseph Biden intenţionează să intensifice activităţile SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică, în contextul în care China are rolul central în această zonă după decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), informează site-ul Axios.com.

Preşedintele Joseph Biden se va deplasa în Coreea de Sud şi în Japonia în perioada 20-24 mai. Turneul are rolul "avansării angajamentului în sensul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise" şi a consolidării alianţelor SUA cu Japonia şi Coreea de Sud, a declarat recent Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Vizita preşedintelui american în Japonia "coincide cu lansarea formală" a noului cadru economic regional coordonat de Statele Unite, a afirmat ambasadorul nipon la Washington, Koji Tomita.

Joseph Biden a anunţat la sfârşitul anului 2021 planul de lansare a Cadrului Economic în zona Indo-Pacifică (IPEF), care va include activităţi comerciale, standarde în domeniul digital, investiţii în energie ecologică şi în infrastructură. Proiectul nu va lua "forma unui acord comercial tradiţional", a explicat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo.

Japonia a îndemnat Statele Unite să adere la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), un tratat care a succedat Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), dar procedurile de aderare la acordul care include 11 ţări sunt îndelungate.

Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2017 retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, iar, în acest context, China a rămas principala putere economică în această zonă.

China a solicitat atât aderarea la Acordul Complet şi Progresiv în sensul Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), dar a lansat şi propriul cadru comercial regional, Parteneriatul Complet Economic Regional, din care fac parte 15 naţiuni, printre care Australia şi Japonia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: america in pacific