x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adrian Severin, denunţat prin practici ilegale de Sunday Times

Adrian Severin, denunţat prin practici ilegale de Sunday Times

de Gabriela Antoniu    |    Sînziana Stancu    |    12 Iul 2011   •   21:00
Adrian Severin, denunţat prin practici ilegale de Sunday Times

Tavalugul dezvaluirilor practicilor ilegale ale jurnalistilor pentru a obtine informatiile influentului trust de presa al magnatului media Rupert Murdoch, News International, trece si prin Romania, via Bruxelles, avand le­gatura cu un scandal de mita contra lobby, printre ai carui 'pro­ta­go­nisti' s-ar fi aflat si europarlamentarul roman Adrian Severin. Sunday Times il denunta in pri­ma­vara, descriind cum i-a picat in cursa. Ieri, publi­ca­tia londoneza Evening Standard in­forma ca Sunday Times in­tra in an­cheta, alaturi de alte ziare ale trustului, in frunte cu News of the World.

Sa ne reamintim! In martie, sub pre­textul ca se ocupa cu actiuni de lobby, jurnalisti ai ziarului britanic Sunday Times au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul adoptarii unor amendamente. Trei dintre ei au acceptat: fos­tul vicepremier roman Adrian Se­ve­rin, fostul ministru sloven de Ex­ter­ne Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Externe, Ernst Strasser. In­talnirea lui Severin cu ziaristii sub aco­perire de la Sunday Times a fost fil­mata in secret, apoi data pu­bli­ci­ta­tii. Sunday Times l-a acuzat pe Se­ve­rin ca ar fi cerut 12.000 de eu­ro mi­ta ca sa promoveze un amendament in sprijinul mediului de afa­ceri. Zoran Thaler si Ernts Strasser au de­misio­nat din Parlamentul European. Adrian Severin a refuzat, de­clarand ca este victima unei ins­ce­nari. El s-a re­tras din grupul so­cialistilor eu­ro­pe­ni si a demisionat din PSD.

In 23 iunie, Parlamentul European a hotarat, la cererea DNA, ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. El a declarat atunci ca scandalul in care a fost implicat este rezultatul unor 'ma­nevre obscure' prin care s-a ur­ma­rit decredibilizarea sa. 'Nu voi ac­cep­ta niciodata ca interese econo­mico-politico-mediatice meschine sa ma invinga. Voi lupta pana la capat pentru a-mi demonstra nevinovatia', declara Severin. Iar pentru Radio Bucuresti, el a afirmat ca in scandal 'mai este si un coleg din Spa­nia. Acest coleg, la randu-i, a refuzat sa demisioneze. Este inca in PE', iar au­to­ri­ta­tile spaniole au refuzat sa inceapa urmarirea, spu­nand ca este vorba despre o si­tu­a­tie produsa prin inscenari evidente. Ofi­ciul pentru Lupta im­potriva Fraudei a fost cel care l-a cercetat, declarandu-l nevinovat.

De altfel, nu ar fi pentru prima data cand unii jurnalisti britanici s-ar insela cu dezvaluiri despre romani. In 2002, in ziua de 2 noiembrie, ta­blo­i­dul News of the World, inchis du­mi­nica, scria ca o ban­da de romani pla­nuia rapirea so­tiei ce­lebrului fotbalist David Beckham, Victoria, fosta membra a grupului Spice Girls, si ai celor doi copii ai lor, pentru o ras­cum­pa­rare de 5 milioane de lire sterline (7,85 de milioane de euro atunci). Era vorba despre patru tineri, care au fost arestati atunci, dar elibe­rati apoi de Scotland Yard, care des­coperise ca totul era o facatura si ca un martor-cheie, paz­nicul unei par­ca­ri, fusese mituit de zi­a­ristii ta­blo­idului britanic cu 10.000 de lire sterline pentru a de­pune o declaratie mincinoasa ce le sustinea articolul 'de senzatie'.

×
Subiecte în articol: externe