x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afaceri antitalibane

Afaceri antitalibane

de Anca Aldea    |    28 Mar 2008   •   00:00
Afaceri antitalibane

STATELE UNITE ● Arme est-europene vechi, băgate pe gât armatei afgane
Forţele afgane s-au luptat cu insurgenţii cu armament expirat, procurat de la o companie americană, dezvăluie cotidianul New York Times în ediţia sa online.


STATELE UNITE ● Arme est-europene vechi, băgate pe gât armatei afgane
Forţele afgane s-au luptat cu insurgenţii cu armament expirat, procurat de la o companie americană, dezvăluie cotidianul New York Times în ediţia sa online.


Ziarul acordă un spaţiu generos scandalului apărut în jurul unei companii americane AEY, contractată de Pentagon (în urma unei licitaţii), pentru a aproviziona armata afgană cu muniţie. Printr-un contract în valoare de 300 de milioane de dolari, AEY Inc., cu sediul în Miami, a devenit principalul furnizor de armament în Afganistan. Din 2007 până în prezent – timp în care atacurile insurgenţilor s-au intensificat – armata afgană, dependentă de sprijinul militar american, a devenit o ţintă uşoară în calea atacurilor. Scandalul este cu atât mai răsunător, cu cât Pentagonul a încredinţat sarcina aprovizionării armatei afgane unei echipe iresponsabile – preşedintele AEY, Efraim E. Diveroli (în vârstă de 22 de ani), şi vicepreşedintele David Packouz (în vârstă de 25 de ani), masor licenţiat. Deşi a ajuns în vizorul justiţiei, Diveroli nu a recunoscut că a distribuit armament învechit şi lipsit de fiabilitate, care nu respectă nici un fel de standarde. Potrivit Departamentului de Stat şi NATO, această muniţie provine din stocurile care ar fi trebuit distruse de regimurile fostelor ţări comuniste est-europene. Americanii au oferit acestor ţări milioane de dolari pentru distrugerea armamentului ieşit din uz, scrie NYTimes.


ROMÂNIA. Surse apropiate anchetei au declarat pentru New York Times că muniţia era cumpărată cu precădere din Europa de Est, între care România, Albania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Slovacia, dar şi din Kazahstan. Pe de altă parte, în Afganistan a ajuns şi muniţie fabricată în China în 1966 – este vorba despre "zeci de milioane de cartuşe de puşcă şi mitraliere, iar în actele companiei scria că transportul provenea din Ungaria. În urma sesizărilor, la începutul acestei săptămâni, armata americană a renunţat la contractul cu AEY.

×
Subiecte în articol: externe