x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra unei a doua capitale provinciale

Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra unei a doua capitale provinciale

07 Aug 2021   •   19:00
Afganistan: Talibanii au preluat controlul asupra unei a doua capitale provinciale

Talibanii au preluat sâmbătă controlul în oraşul Sheberghan (nord), care devine a doua capitală provincială ce cade în mâinile rebelilor în mai puţin de 24 de ore, relatează AFP şi dpa.

"Din nefericire, talibanii au cucerit oraşul Sheberghan", a declarat pentru France Presse Qader Malia, viceguvernator al provinciei Jawzjan cu capitala în oraşul menţionat. Oficialul a menţionat că forţele afgane şi responsabilii "au fugit spre aeroport".

Provincia Jawzjan este fieful mareşalului Abdul Rashid Dostum, un puternic şef de miliţie uzbec cunoscut atât pentru loialitatea sa schimbătoare, cât şi pentru cruzime, notează AFP. Dacă Sheberghan rămâne în mâinile talibanilor, ar fi o nouă lovitură pentru guvernul de la Kabul, care a făcut apel recent la liderii de miliţii în încercarea de a opri avansul talibanilor.

Vineri, talibanii au cucerit o primă capitală provincială, Zaranj (sud-vest), fără o rezistenţă reală din partea forţelor afgane, ocupate să apere multe alte capitale provinciale din ţară.

Talibanii au preluat controlul asupra unor vaste teritorii rurale în ultimele trei luni şi acum au în vedere oraşele mari, încercuind deja Kandaharul şi Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraş ca mărime din Afganistan.

×
Subiecte în articol: talibani