x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aflat pe val, premierul israelian convoacă alegeri anticipate

Aflat pe val, premierul israelian convoacă alegeri anticipate

de Marina Constantinoiu    |    06 Mai 2012   •   18:15

Premierul de dreapta al Israelului, Benjamin Netanyahu, a decis convocarea alegerilor legislative anticipate in septembrie, informeaza AFP.

"Nu vreau sa fie inca un an si jumatate de instabilitate politica marcata de santaje si de populism. Mai bine o campanie electorala scurta, de patru luni, pentru asigurarea stabilitatii politice", a declarat Netanyahu in cursul reuniunii partidului sau, Likud (dreapta).

Presa israeliana pariaza pe 4 septembrie pentru acest scrutin, Netanyahu neanuntand o data precisa. Legislatura se incheie in mod normal in octombrie 2013.

"Este nevoie de un Likud mare si puternic. Vom forma un Guvern cat de puternic pentru a asigura viitorul Israelului', a promis premierul, care este considerat marele favorit al acestui scrutin anticipat.

De altfel, cu ocazia reuniunii Likud, la care au participat 3.500 de militanti ai partidului, Bibi, cum este supranumit premierul israelian, a prezentat un bilant pozitiv al celor trei ani de cand se afla la putere, invocand buna sanatate economica a Israelului, reformele din Educatie, "gratuit, incepand de la varsta de trei ani' si "constructia in curs a unui numar de 80.000 de locuinte'. In plus, Bibi s-a laudat ca Gilad Shalit, militarul israelian luat ostatic in teritoriile palestiniene, a fost adus cu bine acasa, in urma unui schimb cu miscarea islamista Hamas, dupa mai bine de cinci ani de captivitate in Gaza, schimb in urma caruia Israelul a predat o mie de detinuti palestinieni din inchisorile sale.

"Acum trei ani, Iranul isi continua programul nuclear fara sa i se opuna cineva, iar acum lumea se mobilizeaza contra acestui program, in mare parte ca urmare a actiunii noastre', a adaugat premierul israelian.

Campion incontestabil al dreptei israeliene, Netanyahu pare a fi azi un premier fara rival. Aproape jumatate dintre israelieni (48%) il catalogheaza drept cel mai bun candidat pentru postul de premier, potrivit unui sondaj dat publicitatii de site-ul cotidianului de stanga Haaretz.

×