„Ar trebui să luăm în considerare importul de ţiţei din Rusia la un preţ scăzut”, a declarat ministrul sud-african al Resurselor minerale şi Energiei, Gwede Mantashe, citat de Reuters.
Dar secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat luna trecută că nu este exclusă adoptarea unor sancţiuni împotriva statelor din afara influenţei occidentale care cumpără petrol rusesc, însă administraţia Biden este atentă la impactul unor astfel de restricţii asupra pieţei.
Preţurile petrolului se tranzacţionează maximul ultimilor 13 ani şi contribuie la creșterea alarmantă a inflației.
În Africa de Sud, prețurile de consum au crescut cu 5.9% în aprilie 2022 iar costurile combustibililor au fost mai mari cu 29,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Această țară importă circa 60% din necesarul de combustibil, potrivit unui raport Bloomberg. Statul cumpără petrol din ţările OPEC, inclusiv Nigeria şi Arabia Saudită.
Petrolul rusesc este supus unui embargou de către statele occidentale, în urma invaziei Ucrainei, iar UE vrea să renunțe la acesta treptat.
Africa de Sud, care are legături istorice cu Moscova, s-a abţinut de la votul ONU din martie 2022, care condamna Rusia pentru războiul din Ucraina. Luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că „ţările din apropiere” au fost grav afectate de sancţiunile împotriva Rusiei.
În pofida sancțiunilor dure, Rusia a reușit să se reorienteze spre piața din India și China iar veniturile din petrol au crescut cu 11% în luna mai, față de perioada precedentă., transmite Agenţia Internaţională pentru Energie.