Agenţia Spaţială rusă, Roscosmos, va solicita aprobarea guvernului de la Moscova pentru ambiţiosul proiect de a construi cea mai puternică rachetă portantă din lume, conform directorului Roscosmos, Oleg Ostapenko, informează RIA Novosti.
"Cred că în viitorul apropiat, peste o lună, vom înainta sugestia noastră autorităţilor", a precizat Oleg Ostapenko cu ocazia unei conferinţe anuale despre proiectele Roscosmos, desfăşurată marţi la Moscova.
Ostapenko, care a fost numit în fruntea Roscosmos în luna octombrie a anului trecut, a declarat că această rachetă portantă va putea transporta pe orbită 80 de tone de materiale. Mai mult decât atât, această rachetă va putea fi modificată pentru a transporta pe orbită 160 de tone - iar în caz de reuşită ar fi cea mai grea încărcătură ce a fost vreodată transportată pe orbită în cursul unei singure lansări.
Racheta deţinătoare a recordului încă nedoborât este giganticul model Saturn V, aparţinând NASA, ce a fost folosită în cadrul programului Apollo pentru a trimite astronauţi pe Lună şi avea o capacitate maximă de transport de 120 de tone.
Experţii consideră că este nevoie de o nouă generaţie de rachete de mare putere în perspectiva unei misiuni cu echipaj uman pe Marte sau pentru alte misiuni dincolo de orbita terestră. Folosirea acestor rachete pentru misiuni pe orbita circumterestră, aşa cum sunt cele de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi de schimbare a echipajului de pe avanpostul orbital, ar fi mult prea costisitoare, fiind de preferat continuarea folosirii rachetelor actuale.
NASA lucrează la rândul ei, în prezent, la o nouă super-rachetă, Space Launch System (SLS), care va fi fabricată, de asemenea, în două variante, una mai uşoară, capabilă să transporte 70 de tone pe orbită, şi o variantă capabilă să transporte 130 de tone. Prima lansare de încercare a variantei de 70 de tone a SLS a fost anunţată pentru anul 2017.
Capacitatea de transport a acestei potenţiale noi rachete ruseşti, de 160 de tone, este extraordinară dacă ne gândim că actualele rachete folosite de Roscosmos, cele din generaţia Proton, pot transporta pe orbită până la 20 de tone.
De asemenea, un proiect de construcţie a unei noi super-rachete ar fi derulat şi de China, racheta portantă Long March 9 urmând să transporte primii astronauţi chinezi pe Lună. Această rachetă va avea capacitatea de a transporta pe orbita terestră 130 de tone de materiale, sau 50 de tone în cazul unei misiuni spre Lună.