x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agenţii 007, pe urmele încălzirii globale

Agenţii 007, pe urmele încălzirii globale

06 Ian 2010   •   00:00

Fenomenul schimbărilor climatice este analizat, în prezent, de spionii de frunte ai Statelor Unite. Cercetătorii americani folosesc instrumentele superperfomante ale serviciilor secrete americane pentru a studia norii, gheţarii, fenomenele care duc la deşertificare, precum şi cele care afectează pădurile tropicale. Spionii lucrează cot la cot cu oamenii de ştiinţă.

Anul trecut ei au cercetat imaginile gheţarilor din Marea Arctică, furnizate de sateliţi de recunoaştere, încercând să separe topirea cauzată de căldura verii de trendurile climatice, scrie New York Times, citat de Rador. Este doar un început de drum. Gheaţa de la pol poate oferi o serie de indicii, spun cercetătorii.

Dezgheţul artic "va deschide noi terenuri de pescuit şi noi rute de transport naval, accelerând prospecţiunile pentru petrol şi gaze subacvatice în valoare de sute de miliarde de dolari", spune profesorul Norbert Untersteiner, de la Universitatea Washington. Programul de colaborare între agenţii 007 şi oamenii de ştiinţă este secret, pentru a nu oferi inamicilor informaţii despre capabilităţile sateliţilor-spion şi altor senzori de care dispun. (Rador)

×
Subiecte în articol: externe