x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agresorul preşedintelui ceh a folosit un pistol de jucărie: "Am protestat la adresa sistemului!" (VIDEO)

Agresorul preşedintelui ceh a folosit un pistol de jucărie: "Am protestat la adresa sistemului!" (VIDEO)

02 Oct 2012   •   19:04
Agresorul preşedintelui ceh a folosit un pistol de jucărie: "Am protestat la adresa sistemului!" (VIDEO)

Pavel Vondrous, agresorul preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, care vinerea trecută a simulat că trage de mai multe ori, cu o armă de jucărie, asupra şefului statului, şi-a explicat gestul ca pe un protest la adresa Guvernului şi "întregului sistem".
  
"Acţiunea Guvernului depăşeşte limitele pe care le pot suporta cetăţenii", a declarat pentru agenţia cehă CTK sudorul în vârstă de 26 de ani, în opinia căruia Guvernul "îi sărăceşte pe muncitori".
  
Atacul nu l-a vizat doar pe Klaus, un fost economist liberal şi unul dintre artizanii reformei economice de după prăbuşirea comunismului în 1989, ci "ansamblul sistemului", a continuat acest simpatizant al Partidului Comunist (KSCM, în opoziţie), care şi-a  calificat gestul drept un "act disperat".
  
Agresorul a tras de şapte ori, de la mică distanţă, asupra şefului statului cu un pistol cu gloanţe de plastic, foarte asemănător însă cu o armă veritabilă. Inculpat pentru tulburarea ordinii publice, el a fost eliberat sâmbătă, însă riscă doi ani de închisoare.
  
Uşor rănit la nivelul cotului drept, şeful statului a primit îngrijiri la Spitalul Militar din Praga.
  
Presa cehă critică sever lipsa de acţiune a gărzilor sale de corp, care nu au intervenit în timpul agresiunii. Pavel Vondrous a avut timp să fumeze o ţigară şi să stea de vorbă cu presa înainte să fie reţinut de către poliţia locală, la câteva zeci de metri de locul agresiunii.
  
De altfel, şeful Serviciului de Protecţie a preşedintelui şi-a anunţat demisia sâmbătă.
  
Potrivit CTK, agresorul a ţinut cont de eventualitatea de a fi ucis de către garda de corp.

"Nu am vrut niciodată să fiu un martir. Vreau doar să trăiesc ca o fiinţă umană", a spus Vondrous, care a mărturisit că şi-a pregătit gestul timp de două săptămâni.
  
"Sunt doar un muncitor normal, neobişnuit să facă asemenea lucruri. M-am antrenat la tir într-o pădure", a spus el, după care s-a declarat "surprins" de rănile suferite de către preşedinte, pentru că "am testat arma pe mine-însumi".

"Am putut să trag încă din momentul în care se afla pe estradă, dar era lume în jurul lui şi o delegaţie germană", a mai spus sudorul ceh.
  
Preşedintele Klaus a declarat luni cotidianului Dnes că motivul agresiunii este "politic" şi că acest caz nu ar trebui să se reducă doar la o dezbatere asupra competenţelor gărzii sale de corp.

×