x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Ai grijă, Putin, vă vom omorî în casele voastre!”

“Ai grijă, Putin, vă vom omorî în casele voastre!”

de Şerban Mihăilă    |    02 Aug 2016   •   11:50
“Ai grijă, Putin, vă vom omorî în casele voastre!”
Sursa foto: YURY KOCHETKOV/EPA

 După ce au zguduit lumea întreagă cu un atac la fiecare 84 de ore, teroriștii din rețeaua Stat Islamic (SI) îl amenință direct pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și le cer adepților grupării să comită crime în masă pe teritoriul Rusiei. Îndemnul SI marchează o schimbare de strategie a jihadiștilor.

Într-o înregistrare de nouă minute pe “YouTube”, difuzată prin intermediul canalului Telegram,  aplicație similară cu WhatsApp utilizată de SI, militanți jihadiști mascați îl indică pe președintele rus, Vladimir Putin, drept următoarea țintă a grupării teroriste. “Ai grijă, Putin, vom veni în Rusia și vă vom omorî în casele voastre! (…) Fraților, declanșați Jihadul, ucideți-i și luptați cu ei!”, se cere în acest mesaj, citat de publicația britanică “The Daily Express”. Chemarea la atentate pe teritoriul Rusiei vine într-un moment în care oficialitățile de la Moscova și cele de la Washington au început discuțiile pentru intensificarea cooperării militare și a schimbului de informații, în vederea anihilării extremiștilor islamiști. Mesajul SI este asemănător celor difuzate de jihadiști la începutul Ramadanului, odată cu declanșarea valului de atentate care a lovit Europa Occidentală, Statele Unite, Turcia și Orientul Mijlociu. Foarte probabil, mesajul SI i-a băgat în ședință pe șefii serviciilor de informații și securitate de la Kremlin, alertați de modul similar de operare al teroriștilor în ultimele două luni.

Între timp, Kremlinul a anunțat că toți cei cinci militari ruși aflați la bordul elicopterului de transport doborât ieri, în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, sunt morți, au transmis AFP și Reuters. Elicopterul militar, un aparat de transport de tip Mi-8, a fost doborât după ce a transportat ajutor umanitar în orașul Alep, în timp ce se întorcea la principala bază aeriană rusă aflată în Siria. Decesul celor cinci, crește la 18 numărul militarilor ruși uciși de la începutul intervenției Rusiei în Siria.

 

“Rusia va continua lupta împotriva terorismului internațional pe toate fronturile” Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

 

Un atac terorist la fiecare 84 de ore

În ultimele luni, frecvența atacurilor legate de SI a fost fără precedent. Jihadiștii au lovit cu predilecție Europa, dar și obiective sau zone care se întind din Turcia până în Bangladesh și din Statele Unite până în Indonezia. Potrivit companiei americane IntelCenter, unul dintre marii contractori privați care lucrează pentru agențiile de informații din Statele Unite, un atac terorist major comis direct sau inspirat de SI a avut loc la fiecare 84 de ore, începând din 8 iunie, în regiuni aflate în afara zonelor de război din Irak, Siria, Egipt și Libia. Peste jumătate dintre aceste atacuri nu au avut loc în mari orașe, ci “în locuri care nu se aflau în mod tradițional sub amenințarea teroristă”, se arată într-un raport al IntelCenter, citat de CNN. Acest mod aleatoriu de a ataca, precum și armele  nesofisticate dar mortale utilizate de teroriști au creat o anxietate publică fără precedent în Europa și a dus la erodarea încrederii în guvernele incapabile să oprească atacurile jihadiste.

×