x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AIEA scotoceşte Siria

AIEA scotoceşte Siria

de Sînziana Stancu    |    20 Feb 2009   •   00:00

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că a găsit pe teritoriul Siriei particule de uraniu prelucrat.



Uraniul găsit de inspectorii AIEA pe locul unei presupuse instalaţii nucleare nu ar proveni însă de la "rachetele israeliene" despre care Siria a spus că i-au bombardat teritoriul, după cum se arată într-un raport al agenţiei ONU, din care AFP spune că a obţinut o copie. Întrebată anul trecut despre provenienţa particulelor de uraniu la un presupus site nuclear clandestin din deşert, Siria a afirmat că acestea provin din rachetele israeliene care i-au bombardat site-ul respectic. Washingtonul, care suspectează Siria că susţine terorismul, a afirmat că acel site ascundea un reactor nuclear clandestin, însă AIEA nu a confirmat încă acest lucru.

ARME CHIMICE
O altă publicaţie, Jane's, specializată în domeniul militar, susţine că Siria şi-a sporit activităţile la un presupus centru de producţie a armelor chimice. Imaginile înregistrate de un satelit la presupusul centru de arme chimice de la Al Safir (nord-vestul Siriei) arată că Siria încearcă să îşi extindă centrul de acolo şi arsenalul de arme chimice, însă nu arată că s-ar pregăti pentru o ofensivă. Aceste activităţi ar putea avea importanţă doar pentru securitatea regională, mai ales în relaţiile tensionate pe care Siria le are cu vecinul său, Israelul, sunt de părere experţii militari, citaţi de Jane's.

Grupul de informaţii strategice cu sediul la Londra a explicat că a studiat imaginile transmise de sateliţii comerciali în perioada 2005-2008. "Centrul conţine nu numai un anumit număr de caracteristici tipice unui centru de producţie de arme chimice, dar şi (semne) care arată că un nivel important al lucrărilor de construcţie a avut loc în zona de producţie şi la o bază de rachete din vecinătate", scrie Jane's.

×
Subiecte în articol: externe siria